Soferii cu masini 'straine' risca sa le piarda din cauza RCA-ului romanesc
Data publicarii: 09-09-2008 | AutoCateva mii de soferi care au automobile aflate in evidenta altor state, dar au "pe ele" un RCA romanesc risca sa le fie confiscate, deoarece asigurarea nu este valabila, noteaza Gardianul. Potrivit CSA, companiile de asigurari din tara nu sunt autorizate sa practice astfel de polite decat pe teritoriul Romaniei.
Paradoxul apare odata cu un accident rutier. Desi acel RCA nu este valabil, compania care l-a incheiat trebuie sa plateasca daunele provocate de asigurat. Mai mult decat atat, asiguratorul este obligat, prin lege, sa returneze banii incasati pe RCA-ul respectiv. La noi in tara, soferii care nu au un RCA valabil sunt pasibili de o amenda de pana la 2.000 de lei.
Romanii care si-au cumparat automobile ce sunt in evidenta altor state, dar au un RCA romanesc risca ori amenzi usturatoare, ori sa le fie confiscate masinile, acest lucru depinzand de statul in care se afla ca rezidenti. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor obliga toti asiguratorii autohtoni care au incheiat asigurari de raspundere civila pentru autovehicule aflate in alte state europene sa inapoieze asigurarea platita.
Desi asigurarile RCA incheiate in aceste caz nu au nici o valoare, ele fiind chiar ilegale, companiile de asigurari sunt obligate sa plateasca daunele survenite intr-un eventual accident. "Daca stai in Italia, spre exemplu, si ti-ai cumparat de acolo o masina, dar inca nu i-ai facut un RCA italian si vii si-ti faci unul la noi, acesta nu este valabil daca masina ta este in evidenta acelui stat.
Chiar daca aceasta asigurare nu valoreaza nimic, in cele din urma, daca se intampla un accident, asiguratorul roman trebuie sa plateasca. Este o chestiune normala, pentru ca altfel toata lumea ar veni sa se asigure la noi, in conditiile in care aici un RCA costa intre 80 si 100 de euro, iar in Italia acesta ajunge la 700-900 de euro. In cazul in care soferul nu are o asigurare din tara in care se afla masina, acesta risca o amenda destul de mare, pana chiar la confiscarea acesteia", a declarat directorul general al Societatii Romanesti de Brokeraj in Asigurari.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business