Tata Motors amana inceperea constructiei fabricii Nano
Data publicarii: 09-09-2008 | AutoCompania indiana Tata Motors a anuntat ca nu va relua constructia uzinei Nano din estul Indiei, ce urmeaza sa produca cea mai ieftina masina din lume, pana cand nu va fi sigura de viabilitatea proiectului, informeaza Reuters.
Reprezentantii companiei Tata Motors Ltd, cel mare producator auto din India, s-au aratat "deranjati" de rezultatul incert al negocierilor dintre guvernul Bengalului Occidental, unde este amplasata uzina si protestantii care au dus la intreruperea constructiei.
"Tata Motors este obligata sa prelungeasca perioada de intreupere a constructiei uzinei Nano", se arata intr-un comincat al companiei. "Vom reevalua hotararea doar atunci cand ne vom asigura ca viabilitatea proiectului nu este afectata, ca vor fi respectati termenii de constructie a uzinei cu toate diviziile anexe si ca actionarii sunt dispusi sa dezvolate, pe termen lung, un mediu de lucru corespunzator pentru operatiunile companiei", conform comunicatului.
Titlurile producatorului auto Tata Motors s-au apreciat cu peste 4%, la 437 rupii/actiune, dupa ce in schimburile matinale cotatia lor crescuse cu 6,7%, la bursa din Mumbai.
Fermierii din Singur, ale caror manifestatii au dus saptamana trecuta la suspendarea constructiei noii uzine Tata Motors, au anuntat ca vor opri protestele dupa ce statul a promis ca le va retroceda o parte din terenuri.
Pierderile provocate de intreruperea constructiei uzinei din Singur, cu o capacitate de productie initiala de 250.000 autoturisme, ar putea fi compensate de activitatea celorlalte uzine ale producatorului Tata Motors.
Ratan Tata, presedintele companiei, amenintase la finalul lui august ca va schimba amplasamentul de productie al modelului Nano, daca nu se opresc manifestatiile din Bengalul Occidental, regiune din estul Indiei, condusa de 30 de ani de partidul comunist din India, organizatie marxista si foarte favorabila investitiilor locale si straine.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii