Romtelecom va fi noul operator de telefonie mobila din Romania
Data publicarii: 08-09-2008 | AfaceriRomtelecom va fi noul operator de telefonie mobila din Romania, ANRCTI desemnand compania S.C. Romtelecom S.A drept castigator al licitatiei pentru noua licenta de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz, potrivit unui comunicat de presa, emis de Autoritate.
Potrivit Autoritatii Nationale, serviciile minimale care trebuie oferite pe aceasta frecventa sunt servicii de voce, servicii de transmisiuni de date la o viteza minima de transfer download de 128 Kb/s si servicii specifice sistemelor PAMR (servicii de voce push to talk, servicii simultane de voce si date, servicii de dispecerat, prioritizarea si punerea in asteptare automata a convorbirilor, convorbiri intre componentii unui grup definit, alocare dinamica in grupuri). Serviciile optionale ce pot fi oferite sunt servicii de localizare, de pachete de date/IP, capabilitatea de a furniza servicii de retele private virtuale (VPN) si aplicatii video.
Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a anuntat ca din cele 10 companii care au cumparat caietul de sarcini, patru au formulat si depus oferte. Oferta depusa de compania S.C. Netpoint S.R.L. nu a fost calificata din cauza ca ofertantul nu a depus toate documentele cerute prin caietul de sarcini in forma specificata.
Cele trei oferte care au fost evaluate au obtinut un punctaj bazat pe cinci criterii. Acestea au fost capacitatea financiara, fezabilitatea comerciala, specializarea si experienta, fezabilitatea tehnica si acoperirea. La toate aceste criterii, Romtelecom a obtinut cel mai mare punctaj, adica 86,21 puncte. Pe locul doi s-a clasat Saudi Oger Ltd. si Radiomovel Telecomunicacoes S.A., cu 75,78 puncte, iar pe locul trei Tactical Network, C.N. Posta Romana S.A. si Euroweb Romania S.A.
Pentru a evalua capacitatea financiara au mai fost analizate, printre altele, cifra de afaceri si profitul operational pe anii 2005-2007, disponibilitatea financiara pentru investitii in realizarea si acoperirea retelei, cuantumul total al investitiei in realizarea si operarea retelei. Pentru a stabili fezabilitatea comerciala s-au luat in calcul data lansarii comerciale a tuturor serviciilor minimale, planul de marketing, managementul riscurilor. Specializarea si experienta au fost evaluate in functie de vechimea in operarea retelelor publice de comunicatii electronice si in furnizarea de servicii de comunicatii electronice.
Fezabilitatea tehnica s-a cuantificat dupa serviciile optionale propuse si numarul de statii de baza instalate, iar acoperirea dupa suprafata si numarul de kilometri de drumuri nationale si judetene pe care ofertantii s-au angajat sa le acopere in fiecare faza.
"Pentru ca acordarea acestei licente a starnit numeroase controverse, ANRCTI va controla cu atentie indeplinirea conditiilor din licenta si respectarea obligatiilor asumate. Ne asteptam ca aceasta licenta sa creasca accesibilitatea serviciilor de comunicatii electronice in mediul rural pentru ca tehnologia respectiva permite acoperirea eficienta a zonelor rurale," a declarat Liviu Nistoran, Presedintele ANRCTI.
Castigatorul va intra in posesia licentei de utilizare a benzilor de frecvente 410-415/420-425 MHz numai dupa achitarea catre bugetul de stat a taxei de licenta in valoare de 1.077.228 euro, iar ANRCTI va face prima evaluare a respectarii prevederilor din licenta la data de 31 decembrie 2010, urmand inca doua faze de dezvoltare a retelei care vor fi evaluate la 30 iunie 2012 si 31 decembrie 2013.
Pe data de 4 iulie 2008, noua companii au achizitionat caietul de sarcini pentru licitatia pentru acordarea unei noi licente de comunicatii mobile pentru furnizarea de retele de date si servicii de comunicatii electronice mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz.
Acestea au fost S.C. Postelecom Network S.R.L., S.C. RCS - RDS S.A., S.C. Romtelecom S.A., S.C. Cobalt IT S.R.L., Tactical Networks AS, S.C. NetPoint S.R.L., DIGI Tavkoslesi Es Szolgaltato Kft., Saudi Oger Ltd. si S.C. Asesoft International S.A.
In Romania activeaza in prezent cinci operatori de telefonie mobila, care, la sfarsitul anului 2007, aveau impreuna 22,9 milioane de utilizatori si o cifra de afaceri cumulata de 2,95 miliarde de euro.
Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei este institutia independenta de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice, comunicatiilor audiovizuale, echipamentelor radio si echipamentelor terminale de comunicatii electronice, inclusiv din punctul de vedere al compatibilitatii electromagnetice, tehnologiei informatiei si serviciilor postale. In activitatea sa, ANRCTI urmareste ca obiective majore: promovarea concurentei, protectia intereselor utilizatorilor finali si incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii