Cum sa devii candidatul preferat pentru urmatoarea avansare
Data publicarii: 08-09-2008 | HR/CariereUn studiu recent realizat de firma de recrutari online Milkround arata ca 98% din angajatii entry-level din Marea Britanie cred ca pentru a fi promovati in cadrul firmei una din conditii este sa stai peste program.
Exista o parere universal-valabila in randul salariatilor ca bunele relatii cu sefii se pot castiga venind mai devreme si plecand mai tarziu de la serviciu. Insa, potrivit expertilor in resurse umane, nu este important in primul rand cat stai, ci ceea ce faci in toate aceste ore. Pentru a obtine o avansare cat mai rapida, ei atrag atentia asupra catorva aspecte ce ar trebui urmarite cu regularitate.
Dezvoltarea unor tinte pe termen scurt si lung. Astfel, vei sti de la bun inceput ce cale ai de urmat. Stabilirea clara a rutei pe care o vrei - a punctului de pornire si a celui de sosire - e un prim pas in construirea carierei. In acest fel ai toate punctele de reper iar devierile sau ratacirile vor fi mai usor de evitat.
Trateaza-ti seful ca pe un client. Fii intotdeuna atent la nevoile lui si straduieste-te de fiecare data sa il multumesti. Daca poti sa faci mai mult decat ti-a zis, iti vei creste considerabil sansele ca in urmatoarea runda de avansari sa te aiba pe lista.
Fii intotdeauna disponibil. Voluntariatul pentru munca in plus si ajutorul dat celorlalti colegi de fiecare data cand au nevoie, nu vor ramane neapreciate decat daca seful direct se simte prea amenintat de zelul tau.
Fa-te vizibil in cadrul industriei in care activezi. Ofera-te sa reprezinti compania la conferinte, expozitii, targuri, astfel incat sa-ti deschizi poarta spre noi oportunitati.
Fii sociabil. Pe parcursul orelor de serviciu bifeza atat o munca bine executata, cat si o buna socializare cu restul colegilor, in primul rand din departamentul tau si apoi din intreaga companie. Participa la toate activitatile sociale organizate de firma, precum teambuilding-uri, petreceri, iesiri la restaurant. O buna relatie cu sefii si colegii te va ajuta sa "aluneci" mai bine spre functia dorita.
Imbraca-te adecvat si asigura-te ca ai o corecta comunicare verbala si nonverbala. Incearca sa-ti mentii cumpatul in momente de presiune, vei fi respectat pentru echilibrul de care ai dat dovada.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman