Topul celor mai costisitoare dezastre naturale pentru asiguratori

Data publicarii: 08-09-2008 | Diverse

Cotidianul britanic The Times a realizat un clasament al celor mai costisitoare dezastre naturale, principalul criteriu fiind sumele pe care companiile de asigurari au trebuit sa le scoata din conturi pentru despagubirea celor afectati. Uraganul Gustav, numit "mama tuturor uraganelor" de primarul din New Orleans, nu a fost luat in calcul pentru ca inca nu s-au adunat toate datele.

De asemenea, tsunami-ul din Indonesia de acum doi ani sau cutremurul din China in urma caruia au murit peste 100.000 de persoane, nu au fost incluse in top. In ambele cazuri costurile suportate de asiguratori au fost nesemnificative, pentru ca o mica parte din populatie era asigurata.

1. Pe primul loc este cutremurul din Kobe, Japonia, din 1995. Au fost afectate cu deosebire cladiri mai vechi, construite pana in 1980. Insa una dintre cauzele distrugerilor a constituit-o, se pare, fenomenul de lichefiere. Kobe e oras portuar si cu un nivel freatic ridicat. In al doilea rand, au izbucnit numeroase incendii, care au agravat considerabil situatia. Evident, un factor important l-a reprezentat si adancimea mica a focarului. Practic, seismul a fost generat sub insula Awagi, langa Kobe, la o adancime de numai 15 km. Desi magnitudinea nu a fost foarte mare (6,9-7,0 pe scara Richter), pagubele au fost foarte mari, comparativ cu alte cutremure. Costul total s-a ridicat la 148 de miliarde de dolari.

2. Uraganul Katrina a produs pagube de 43 de miliarde de dolari. Distrugerile au fost cu atat mai mari, cu cat autoritatile au fost prinse pe picior gresit. Uraganul Gustav, care a urmat o traiectorie similara cu Katrina, a fost un prilej pentru oficialii locali sa demonstreze ca au invatat ceva. In cel din urma caz, o mare parte din populatie a fost evacuata din New Orleans.

3. Uraganul Andrew i-a costat pe asiguratori 22 miliarde de dolari in 1992. A lovit Bahamas, sud-estul Floridei si Louisiana. Pagubele au fost atat de mari pentru acea perioada, astfel incat nu mai putin de 12 asiguratori americani au falimentat.

4. Cutremurul din Northridge, Statele unite, in 1994. A produs incendii care au pus la incercare resursele serviciilor de stingere a incendiilor, datorita numarului lor, distrugerii sistemelor pasive de protectie la foc, avarierii instalatiilor de apa. Departamentul de pompieri din Los Angeles City a raspuns la peste 2200 de solicitari in ziua cutremurului. De asemenea, a provocat distrugerea unor autostrazi suspendate, pagubele pricinuite fiind de 19 miliarde de dolari, potrivit Swiss Re.

5. Uraganul Ivan a dus la distrugeri de peste 13 miliarde de dolari, la care se adauga pierderile suferite de companiile petroliere de pe coasta estica a Statelor Unite si mai ales din Golful Mexic.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: