Romania are peste 20 de miliarde de tone de resurse minerale neexploatate
Data publicarii: 08-09-2008 | EconomieIn Romania exista peste 20 miliarde tone de resurse minerale neexploatate: minereuri feroase, neferoase, sare, nemetalifere, nisipuri, pietrisuri si roci ornamentale, potrivit datelor oferite de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).
In aceste conditii, specialistii din domeniul industriei considera ca redeschiderea perimetrelor de exploatare miniera ar putea contribui la dezvoltarea economiei, iar exploatarile ar putea deveni viabile din punct de vedere economic prin sprijinirea initiativelor private si prin investitii in tehnologie moderna.
Inchiderea minelor, o problema cu impact economic si social
Reforma economica in minerit a cunoscut dupa 1990 cele mai dramatice procese de restructurare industriala desfasurate la nivel national.
Lipsa unei strategii viabile pentru minerit, in momentul declansarii proceselor de reforma, la care s-au adaugat conjuncturi financiare defavorabile (pretul la bursa al produselor miniere metalifere) au condus la inchiderea operationala a majoritatii activitatilor miniere din acest domeniu.
Astfel, daca ne referim numai la extractia de minereuri neenergetice, fata de anul 1989, cand productia era de 21,5 milioane tone, in anul 1997 s-au produs 9,9 milioane tone, iar in anul 2007 productia a scazut la 0,05 milioane tone, afectand in mod negativ deficitul comercial si deficitul curent al Romaniei.
Daca inainte de 1990 existau peste 65.000 in industria miniera neenergetica, din peste 175.000 mineri in intreg sectorul minier, in prezent mai lucreaza numai 1.000 de mineri, spun reprezentantii sindicatelor.
Uniunea Europeana, atenta la resursele minerale
Si in alte tari din Europa are loc o ampla restructurare in industria miniera, in contextul in care pretul metalelor pe piata globala este in continua crestere si aproximativ 70% din industria prelucratoare europeana depinde de substantele extrase.
In legatura cu acest subiect, Gunter Verheugen, vice-presedintele Comisiei Europene (CE) si comisarul responsabil cu politicile industriale afirma in informarea CE din luna iunie 2007 ca in cazul minereurilor metalice, capacitatea Europei de a-si asigura aprovizionarea din exploatarile miniere domestice este foarte limitata. Pentru a avea o imagine, 177 de milioane de tone de minereuri metalice au fost importate de Uniunea Europeana in 2004 cu o valoare totala de 10,4 miliarde de euro, comparativ cu productia de minereuri metalice a Uniunii Europene de aproape 30 de milioane de tone.
20 de miliarde de tone de resurse minerale, ramase neexploatate in Romania
ANRM estimeaza ca in Romania exista peste 20 miliarde tone de resurse minerale care nu au fost exploatate: minereuri neferoase (resurse posibile: 2,21 miliarde tone), minereuri feroase (resurse posibile: 58,6 milioane tone), sare (resurse posibile: 16,96 miliarde tone), nemetalifere (resurse posibile: 292,8 milioane tone), nisipuri si pietrisuri (resurse posibile: 456,9 milioane tone), roci ornamentale (resurse posibile: 34,5 milioane tone, dintre care 6,39 milioane tone marmura).
Din acest motiv, Comisia pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor si Confederatia Sindicala Nationala Meridian impreuna cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) organizeaza regulat o serie de actiuni (conferinte, consfatuiri si dezbateri) prin care se incearca constientizarea factorilor politici de necesitatea redeschiderii perimetrelor de exploatare miniera. Acestea ar putea deveni viabile din punct de vedere economic prin sprijinirea initiativelor private si prin investitii in tehnologie moderna, considera specialistii.
Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale Meridian, Ion Popescu sustine ca este necesara atat simplificarea procesului administrativ printr-o mai buna reglementare, cat si modificarea Legii Minelor nr. 85/2003, in vederea scurtarii perioadei de aprobare a licentelor de exploatare negociate prin eliminarea obligativitatii aprobarii de catre Guvern.
"Minele trebuie redeschise. Redeschiderea minelor ar creea locuri de munca stabile si ar contribui la dezvoltarea durabila, care este un proces continuu al schimbarii sociale atat la nivelul comunitatilor cat si la nivel global", a declarat pentru NewsIn Ion Popescu.
In sprijinul afirmatiei sale, acesta spune ca metalele si mineralele contribuie la crearea unei infrastructuri moderne in educatie, sanatate, telecomunicatii, transporturi si in industria de aparare. De exemplu, o casa poate contine pana la 150 de tone de minerale, incorporate in ciment, lut, ghips, carbonat de calciu, sticla, vopsea, ceramica, tigle si tone de metale. De asemenea, 50% dintre vopsele si hartie sunt constituite din minerale. Ceramica si sticla au pana la 100% minerale.
In sectorul de exploatare a substantelor minerale isi desfasoara in prezent activitatea 379 operatori economici, dintre care 16 sunt cu capital de stat si 363 cu capital privat.
Astfel, in domeniul exploatarii carbunelui isi desfasoara activitatea doua companii nationale, respectiv Societatea Nationala a Lignitului Oltenia - SNLO si CNH Petrosani, cele trei complexuri energetice din Oltenia - Turceni, Rovinari si Craiova si o societate nationala, respectiv SNC Ploiesti; in sectorul minereurilor metalifere, doua companii nationale, respectiv Minvest Deva si Remin Baia Mare, patru societati comerciale, respectiv Moldomin Moldova Noua, Cupru Min Abrud, Baita Stei si Bucovina Min Vatra Dornei, plus cinci operatori minieri cu capital privat; in cel al substantelor nemetalifere si roci utile sunt 330 operatori minieri cu capital privat; in domeniul substantelor radioactive activeaza Compania Nationala a Uraniului Bucuresti; in exploatarea zacamintelor de sare actioneaza o societate nationala, adica SN Sarii Bucuresti, iar in ceea ce priveste resursele de apa minerala, o societate nationala, respectiv Societatea Nationala a Apelor Minerale - SNAM Bucuresti si 28 operatori cu capital privat.
Minele cu capital de stat sunt inregistrate ca societati comerciale, al caror administrator este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Aceasta, in calitate sa de administrator, a scos la privatizare in 2008 mai multe dintre societatile din domeniul resurselor minerale, precum Cupru Min Abrud, Moldomin Moldova Noua, Baita Stei, Minbucovina Vatra Dornei, Societatea Nationala a Sarii Bucuresti, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului CNCAF "Minvest" Deva, Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase CNMPM "Remin" Baia Mare, Societatea Nationala a Apelor Minerale Bucuresti.
In prezent, activitatea de extractie se desfasoara in 25 de mine, 37 cariere si sapte saline, iar cea de preparare in noua uzine.
Potrivit Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), in prezent ar exista 1.900 zacaminte cu substante utile neenergetice. Mineralele neenergetice se clasifica in: minerale metalice (cupru, fier, argint etc), minerale industriale (sare, feldspat, caolin etc) si minerale de constructii. Principalele substante din evidenta fondului de resurse/rezerve sunt minereurile (minereurile de fier, mangan, cupru, minereurile polimetalice, auro-argentifere si un minereu de molibden), mineralele industriale (sare, turba, talc, bentonite, diatomite, feldspat) si rocile industriale (calcare, creta, cuartite, gresii, andezit, granit, marmura, nisipuri, argile, pietris, gips).
ANRM este institutia guvernamentala responsabila cu acordarea licentelor de exploatare miniera. Durata maxima pentru licenta de exploatare este de 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire cu perioade succesive de cinci ani.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani