Continuarea ieftinirii petrolului va afecta tarile producatoare
Data publicarii: 08-09-2008 | InternationalMinistrul iranian al petrolului a spus ca o continuare a scaderii pretului petrolului ii va afecta pe producatori, potrivit paginii de internet a Ministerului Petrolului, declaratia venind cu trei zile inainte de reuniunea ministeriala a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol, arata Reuters.
Ministrul Gholamhossein Nozari a mai spus ca Iranul, al patrulea exportator mondial de petrol, vrea un pret "echitabil" la petrol, fara a da detalii.
La inceputul acestei saptamani, ministrul iranian declara ca nivelul de 100 dolari/baril ar fi pretul minim acceptabil.
Petrolul s-a ieftinit semnificativ, de la nivelul record de 147 dolari/baril atins in iulie pana sub 107 dolari/baril in tranzactiile de vineri.
"Daca tendinta de reducere a preturilor continua ca acum, producatorii vor fi afectati", a spus Nozari agentiei Shana, indicand ca nu a avut loc o reducere a costurilor de productie.
Inainte de reuniunea OPEC din 9 septembrie, de la Viena, oficialii iranieni din sectorul petrolului au sustinut ca membrii organizatiei trebuie sa reduca productia pentru a elimina supraoferta din piata.
Mohammad Ali Khatibi, guvernatorul iranian al OPEC, a declarat in aceasta saptamana, pentru Reuters, ca OPEC ar putea fi nevoita sa reduca oferta de petrol cu 1,5 milioane de barili/zi, sau aproape 5%, pentru a echilibra piata mondiala pana la inceputul anului viitor.
Iranul are in mod traditional o abordare agresiva in privinta preturilor petrolului, ca si Venezuela, care a anuntat ca preturile record de aproape 150 dolari/baril au fost "nerationale" si ca estimeaza ca acestea se vor stabiliza undeva in apropiere de 100 dolari/baril.
OPEC nu are, in mod oficial, cote de productie, insa termenul este folosit uneori pentru a descrie tintele de productie ale fiecarei tari membre. Unele state, in special Arabia Saudita, produc peste tintele fixate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului