Continuarea ieftinirii petrolului va afecta tarile producatoare
Data publicarii: 08-09-2008 | InternationalMinistrul iranian al petrolului a spus ca o continuare a scaderii pretului petrolului ii va afecta pe producatori, potrivit paginii de internet a Ministerului Petrolului, declaratia venind cu trei zile inainte de reuniunea ministeriala a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol, arata Reuters.
Ministrul Gholamhossein Nozari a mai spus ca Iranul, al patrulea exportator mondial de petrol, vrea un pret "echitabil" la petrol, fara a da detalii.
La inceputul acestei saptamani, ministrul iranian declara ca nivelul de 100 dolari/baril ar fi pretul minim acceptabil.
Petrolul s-a ieftinit semnificativ, de la nivelul record de 147 dolari/baril atins in iulie pana sub 107 dolari/baril in tranzactiile de vineri.
"Daca tendinta de reducere a preturilor continua ca acum, producatorii vor fi afectati", a spus Nozari agentiei Shana, indicand ca nu a avut loc o reducere a costurilor de productie.
Inainte de reuniunea OPEC din 9 septembrie, de la Viena, oficialii iranieni din sectorul petrolului au sustinut ca membrii organizatiei trebuie sa reduca productia pentru a elimina supraoferta din piata.
Mohammad Ali Khatibi, guvernatorul iranian al OPEC, a declarat in aceasta saptamana, pentru Reuters, ca OPEC ar putea fi nevoita sa reduca oferta de petrol cu 1,5 milioane de barili/zi, sau aproape 5%, pentru a echilibra piata mondiala pana la inceputul anului viitor.
Iranul are in mod traditional o abordare agresiva in privinta preturilor petrolului, ca si Venezuela, care a anuntat ca preturile record de aproape 150 dolari/baril au fost "nerationale" si ca estimeaza ca acestea se vor stabiliza undeva in apropiere de 100 dolari/baril.
OPEC nu are, in mod oficial, cote de productie, insa termenul este folosit uneori pentru a descrie tintele de productie ale fiecarei tari membre. Unele state, in special Arabia Saudita, produc peste tintele fixate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii