BCE: Stabilizarea preturilor este vitala, pe fondul accelerarii inflatiei
Data publicarii: 05-09-2008 | EconomieInflatia ramane la un nivel ingrijorator iar angajamentele bancilor centrale de a stabiliza preturile sunt prioritare la ora actuala, in conditiile in care situatia economica este incerta, au anuntat, vineri, oficialii Bancii Centrale Europene (BCE), conform Reuters.
Banca Centrala Europeana nu a schimbat, joi, rata dobanzii cheie, aceasta fiind de 4,25% si nu a dat semne de relaxare a politicii monetare, in ciuda unei tendinte descendente a economiei, sprijinind zvonurile de pe piata ce estimeaza ca rata dobanzii va fi redusa abia la mijlocul anului 2009.
In cadrul unei conferinte ce a avut loc la Frankfurt, membrul consiliului executiv al BCE, Juergen Stark, a declarat ca inflatia se mentine la un nivel ingrijorator de ridicat, in timp ce presedintele ECB, Jean-Claude Trichet, este de parere ca banca isi mentine pozitia si are ca obiectiv stabilizarea pretulurilor.
"Vom lua toate masurile necesare pentru a stabiliza preturile", a declarat Trichet. Prin aceasta, BCE intelege o inflatie sub 2%, in comparatie cu cea actuala de 3,8%.
"Institutiile stabile si politicile monetare ferme sunt necesare mai mult ca oricand in timpul turbulentelor economice", a adaugat acesta, desi BCE nu s-a angajat anterior in nicio actiune.
Stark a declarat ca BCE si alte banci centrale au suferit socuri fara precedent in ultimele 13 luni, nu numai din cauza tensiunilor de pe piata, ci din din cauza cresterii pretului marfurilor, ce amenintau asteptarilr inflationiste si care ar putera sa dea nastere unui cerc vicios de crestere a salariilor si a preturilor platit de consumatori.
Stark i-a indemnat pe investitori sa revina pe piete si a avertizat bancile sa nu devina dependente de BCE in ceea ce priveste necesarul de lichiditati.
"Rolul principal al BCE nu este de a inlocui pietele", a adaugat acesta, desi BCE va continua sa furnizeze fonduri atat timp cat tensiunile de pe piata se mentin.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii