BCE: Stabilizarea preturilor este vitala, pe fondul accelerarii inflatiei
Data publicarii: 05-09-2008 | EconomieInflatia ramane la un nivel ingrijorator iar angajamentele bancilor centrale de a stabiliza preturile sunt prioritare la ora actuala, in conditiile in care situatia economica este incerta, au anuntat, vineri, oficialii Bancii Centrale Europene (BCE), conform Reuters.
Banca Centrala Europeana nu a schimbat, joi, rata dobanzii cheie, aceasta fiind de 4,25% si nu a dat semne de relaxare a politicii monetare, in ciuda unei tendinte descendente a economiei, sprijinind zvonurile de pe piata ce estimeaza ca rata dobanzii va fi redusa abia la mijlocul anului 2009.
In cadrul unei conferinte ce a avut loc la Frankfurt, membrul consiliului executiv al BCE, Juergen Stark, a declarat ca inflatia se mentine la un nivel ingrijorator de ridicat, in timp ce presedintele ECB, Jean-Claude Trichet, este de parere ca banca isi mentine pozitia si are ca obiectiv stabilizarea pretulurilor.
"Vom lua toate masurile necesare pentru a stabiliza preturile", a declarat Trichet. Prin aceasta, BCE intelege o inflatie sub 2%, in comparatie cu cea actuala de 3,8%.
"Institutiile stabile si politicile monetare ferme sunt necesare mai mult ca oricand in timpul turbulentelor economice", a adaugat acesta, desi BCE nu s-a angajat anterior in nicio actiune.
Stark a declarat ca BCE si alte banci centrale au suferit socuri fara precedent in ultimele 13 luni, nu numai din cauza tensiunilor de pe piata, ci din din cauza cresterii pretului marfurilor, ce amenintau asteptarilr inflationiste si care ar putera sa dea nastere unui cerc vicios de crestere a salariilor si a preturilor platit de consumatori.
Stark i-a indemnat pe investitori sa revina pe piete si a avertizat bancile sa nu devina dependente de BCE in ceea ce priveste necesarul de lichiditati.
"Rolul principal al BCE nu este de a inlocui pietele", a adaugat acesta, desi BCE va continua sa furnizeze fonduri atat timp cat tensiunile de pe piata se mentin.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani