Protectia Consumatorilor: Antenele GSM sunt nocive

Data publicarii: 05-09-2008 | Diverse

Presedintele APC, Costel Stanciu, acuza mai multe ministere ca s-au aliat cu companiile de telefonie si cheltuiesc bani publici pentru campanii de montare a lor, desi acestea afecteaza sanatatea oamenilor, noteaza Cotidianul.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC) a realizat un studiu prin care a aratat ca radiatiile emise de statiile de emisie-receptie pentru telefonia mobila prezinta grave riscuri pentru sanatate, in special la copii si batrani, desi ministrul Comunicatiilor anunta in luna aprilie ca "echipamentele utilizate de operatorii de telefonie mobila nu dauneaza sanatatii". Potrivit studiului APC, cercetarile medicale arata ca oamenii care locuiesc in vecinatatea statiilor de emisie-receptie de telefonie mobila prezinta tulburari ale somnului si eruptii, dureri de cap, tulburari cardiace, insomnii, stari de oboseala avansata si iritabilitate, pierderi de memorie si tulburari ale sistemului cardiovascular, printre care se numara distonia neurocirculatorie, hipertensiunea si presiunea arteriala scazuta.

Specialistii considera ca "fiecare individ are o imunitate si un metabolism proprii, astfel incat aceste efecte pot fi diferite de la caz la caz".

Numai ca ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely, sustine contrariul. Ba, mai mult, institutia pe care o conduce a inceput, de mai bine de patru luni, o campanie de informare, pe banii publici, denumita "Comunicatiile mobile si sanatatea", prin intermediul careia incearca sa-i convinga pe oameni ca antenele GSM nu sunt nocive. "Masuratorile efectuate la scara nationala au aratat ca nivelul radiatiilor antenelor de telefonie mobila (GSM) se situeaza cu mult sub valorile maxime stabilite prin diferite acte normative", declara in aprilie ministrul Karoly Borbely. Potrivit presedintelui APC, institutii ale statului, precum Ministerul Sanatatii Publice, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, s-au aliat cu companiile de telefonie mobila si cheltuiesc banii publici in sustinerea amplasarii antenelor GSM, considerand-o o afacere foarte profitabila.

APC a primit aproximativ 500 de sesizari in care se mentioneaza incalcari ale legii in legatura cu autorizarile si efectele nocive asupra sanatatii provocate de radiatiile neionizate emise de antenele GSM. Totodata, in intreaga tara exista 42 de procese intentate de consumatori. Potrivit APC, firmele de telefonie mobila profita de naivitatea si de necunoasterea oamenilor reusind sa-i convinga, deseori, de faptul ca antenele GSM nu produc efecte secundare daunatoare organismului. "Companiile de telefonie ofera sume modice, ca de exemplu 100 de euro pe luna timp de zece ani sau chiar 600 de euro, pentru inchirierea unei suprafete timp de 19 ani", arata studiul APC.

Parlamentarii, radiati peste normele admise

In legislatura trecuta, angajatii Camerei Deputatilor au reclamat faptul ca radiatiile provenite de la antenele instalate pe acoperisul edificiului ar fi mai mari decat standardele admise. In urma sesizarilor, o echipa de experti a facut masuratorile de rigoare si a constatat ca emisia radioactiva era intr-adevar peste normele admise. Drept consecinta, conducerea de atunci a Camerei a decis sa acorde functionarilor Camerei Deputatilor un spor de periculozitate. Situatia radiatiilor nu s-a putut ameliora nici pana azi. "In acest moment, din punct de vedere tehnic nu exista vreo solutie. Atunci cand toate antenele sunt «in lucru», adica atunci cand si politia, si SPP, si ceilalti care mai au antene aici le utilizeaza, e tare neplacut, mai ales pentru functionarii care au birouri incepand cu etajul doi", ne-a declarat ieri actualul secretar general al Camerei, Titu Gheorghiof.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: