Cardul musca din credit chiar si nefolosit
Data publicarii: 04-09-2008 | Finante-BanciUn card cu limita de credit de 6.000 de lei va adauga la angajamentele de plata pana la 240 de lei, indiferent daca ati accesat creditul sau nu, noteaza Cotidianul.
Simpla detinere a unui card de credit poate contribui semnificativ la reducerea creditului maxim ce poate fi accesat de catre o persoana fizica. Mai simplu, institutiile de credit iau in considerare la evaluarea clientului si cardurile de credit sau descoperitul de cont pe care acesta le-a accesat.
Mai precis, bancile adauga la angajamentele lunare de plata un procent din limita de credit pe care o aveti pe card. Gradul de indatorare creste si, implicit, valoarea creditului dorit scade. Acest indice variaza, de la banca la banca, intre 1 si 4%. Cu alte cuvinte, un card de credit sau un descoperit de cont cu o limita de 6.000 de lei (aproximativ sase salarii medii) atarna la angajamentele lunare de plata ale solicitantului de credit cu aproximativ 240 de lei.
Povara cardului de credit este simtita mai ales de cei cu venituri mici si medii. De exemplu, daca o familie cu venituri nete insumand 600 de euro (fiecare castiga salariul mediu pe economie), in care unul dintre soti are un card de credit cu limita maxima de 150 de euro, solicita un credit ipotecar la Alpha Bank, aceasta va pondera cu 1% limita de credit pe card, rezultand 15 euro pe luna adaugati la angajamentele lunare de plata.
In aceasta situatie, Alpha Bank poate aproba o suma maxima de 38.000 de euro pe o perioada maxima de 360 de luni, cu o rata lunara de 300 de euro/luna. Daca sotul sau sotia nu ar fi avut cardul de credit, banca ar fi putut aproba maximum 40.000 de euro pe 360 de luni cu o rata lunara de 320 de euro. Procentele se aplica si pentru cardurile de debit cu overdraft. Pentru o familie in care ambii soti au un card de credit sau un overdraft cu limita de 1.000 de lei, banca va adauga la angajamentele lunare de plata intre 20 si 80 de lei.
Pentru stabilirea limitei cardului de credit oferit de Alpha Bank, la determinarea capacitatii de rambursare se va lua in calcul obligatia lunara de plata reprezentand valoarea dobanzii lunare, prin aplicarea unui indice de 2% la limita de credit aprobata pentru card in lei si 1% pentru valuta.
Bancpost si Piraeus Bank pondereaza limita de credit cu 2%, indiferent de moneda sau emitent. ABN Amro ia in consideratie in calculul cheltuielilor lunare 4% din limita de credit, care este scazut din venitul net in obtinerea unui credit. Banca Romaneasca evalueaza limita aprobata drept credit cu o perioada de rambursare de 2 ani (24 luni). Astfel, limita cardului este impartita la 24 de luni si rezulta o rata lunara de plata a datoriei care se adauga la cheltuielile lunare si se scade din venitul net disponibil.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii