ANAF scoate de pe piata peste 145.000 de fantome
Data publicarii: 04-09-2008 | Finante-BanciOdata cu publicarea in Monitorul Oficial a unui ordin postat pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care prevede ca societatile care nu depun in doua termene consecutive anumite declaratii fiscale vor deveni automat inactive, numarul companiilor care nu vor mai avea dreptul sa utilizeze documente sau formulare tipizate cu regim special va creste la peste 145.000.
Conform ANAF, in cazul in care o persoana juridica va fi declarata inactiva, documentele cu regim special emise ulterior intrarii in inactivitate nu vor produce efecte juridice din punct de vedere fiscal. De asemenea, avizele, autorizatiile, licentele, acordurile si orice alte acte in baza carora contribuabilii inactivi sunt autorizati sa functioneze sau sa desfasoare diverse activitati economice se suspenda de drept. Mai mult, companiile declarate inactive nu vor mai putea efectua tranzactii, iar inregistrarea in scopuri de TVA va fi anulata din oficiu. Potrivit unei liste publicate pe pagina de Internet a ANAF, cele mai multe dintre companiile care urmeaza a deveni inactive provin din Capitala (peste 37.000) si din judetele Constanta (7.000), Iasi (6.000), Timis, Cluj si Dolj (peste 5.000 in fiecare).
Ordinul ANAF selecteaza sapte declaratii fiscale ce trebuie depuse lunar, acestea avand de-a face cu anumite categorii de impozite si taxe. Astfel, sunt vizate de ANAF declaratiile 100 (obligatii de plata la bugetul de stat), 102 (obligatii de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale), 103 (accize), 300 (decont de TVA), 301 (decont special de TVA), 390 VIES (livrari/achizitii intracomunitare de bunuri), 394 (livrari/prestari si achizitii efectuate pe teritoriul national). Pana la modificarea Codului de procedura fiscala, in februarie 2008, ANAF declara inactive companiile care nu depuneau declaratii si situatii financiare si nu plateau impozitele si contributiile catre bugetul de stat si bugetele de asigurari in decurs de 12 luni consecutive.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business