BERD: Infrastructura este elementul cheie pentru investitii in Balcani
Data publicarii: Astazi, 03-09-2008 | EconomieStabilitatea politica si imbunatatirea infrastructurii sunt factorii cheie pentru ca tarile din Balcani sa atraga capital strain si sa-si mentina cresterea economica, a declarat presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in cadrul unui interviu acordat Reuters.
Thomas Mirow, presedintele BERD, a declarat ca o mare parte din cei 500 milioane euro ai BERD destinati tarilor din Balcani in 2009 vor fi folositi pentru proiecte de infrastructura, in special pentru sectorul transporturilor.
Reteaua rutiera a regiunii a fost afectata in anii '90 din cauza razboaielor ce au urmat despartirii Iugoslaviei.
"Infrastructura este o conditie obligatorie pentru cresterea economica", a spus Mirow.
Acesta este de parere ca stabilitatea economica este un factor decisiv intr-un moment in care competitia pentru atragerea de capital strain este acerba, iar "stabilitatea si increderea sunt factorii cheie pentru sprijinirea cresterii economice".
Tarile din Balcani trebuie sa-si defineasca obiectivele si politicile si sa le implementeze cat mai repede, acesta fiind singurul mod prin care pot demonstra ca sunt parteneri siguri pentru investitorii straini.
"Suntem de parere ca imediat ce apare riscul politic, investitiile de capital scad, iar oamenii devin precauti", a declarat Mirow, la finalul vizitei sale din Serbia, o tara privita cu prudenta de catre investitori din cauza politicii instabile, cu un sentimnent nationalist puternic.
Inca din iulie, de cand are parte de un guvern pro-occidental, Serbia doreste sa obtina statutul de membru al Uniunii Europene si sa ajunga la acelasi nivel cu vecinii sai fosti socialisti ce au aderat deja la UE. Multi sarbi sunt iritati de faptul ca unele natiuni precum Romania si Bulgaria fac deja parte din Uniune.
Liderii tarii, printre care si presedintele Boris Tadici si premierul Mirko Cvetkovici se afla, miercuri, la Bruxelles pentru o intrevedere cu oficialii Uniunii pentru a discuta in favoarea unor relatii mai stranse intre Belgrad si UE.
Mirow a declarat ca Serbia, fiind cel mai mare stat balcanic, va primi mai mult de jumatate din fondurile destinate proiectului. Analistii estimeaza ca o stabilitate a tarii va avea un efect pozitiv asupra celorlalte state mai mici, precum Bosnia si Macedonia.
BERD, ce a investit pana acum 4,9 miliarde dolari in tarile Balcanii de Vest, vrea, de asemenea, sa investeasca in sectorul energetic.
Banca ramane ferma in oferirea de imprumuturi si aranjamente de capital companiilor private, mai ales intreprinderilor mici si mijlocii, pentru a le ajuta sa se dezvolte pe plan international.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă