Cum ieftinirea caselor poate inhiba rata divorturilor

Data publicarii: 03-09-2008 | Finante-Banci

Scaderea record a pretului caselor in Marea Britanie e un serios motiv de nemulumire pentru proprietari. Dar, in acealasi timp, exista si o latura pozitiva a crizei: ei sunt mai putin tentati sa rupa relatiile cu partenerul de viata, potrivit The Telegraph.

Datele furinizate de Oficiul National de Statistica sugereaza ca in ultimii 10 ani s-a observat o legatura neasteptata intre evolutia pretului proprietatilor imobiliare si rata divorturilor.

Analistii de la firma de consultanta imobiliara Savillis sunt de parere ca fluctuatiile din piata si numarul casniciilor rupte sunt intr-o relatie direct-proportionala. Lucian Cook, directorul Savillis, crede ca legatura e data de dorinta de a maximiza profitul: castigurile rezultate din vanzarea casei imediat dupa pronuntarea divortului vor fi mai mici intr-o perioada de criza. Asadar multe cupluri se vor gandi de doua ori inainte de a merge in fata judecatorului.

"In plus, un pret mare al locuintei da o senzatie de prosperitate financiara posesorilor, iar ei se vor simti capabili sa-si "permita" un divort. In schimb, un pret scazut genereaza temeri materiale", spune Cook.

Divorturile sunt cauza a 6% din vanzarile imobiliare pe segmentul locuintelor medii. Procentul creste la 13% pe segmentul caselor de peste un milion de lire sterline si ajunge la 18% pentru imobilele de peste 2 milioane lire.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: