Cum iei credit fara sa afle sotia
Data publicarii: Astazi, 02-09-2008 | Finante-BanciUnul dintre marile avantaje ale imprumuturilor nonbancare consta in faptul ca IFN-urile nu verifica si trecutul de plata al partenerului de viata. Aprobare in maximum 48 de ore, numar redus de documente justificative si, nu in ultimul rand, discretie. Acestea sunt principalele avantaje ale unui credit contractat prin intermediul unei Institutii Financiare Nebancare (IFN), noteaza Cotidianul. Pe de alta parte, costurile, desi au scazut semnificativ in ultima perioada, raman mai mari decat in cazul bancilor. In plus, suma ce poate fi contractata, precum si perioada de acordare a imprumutului sunt semnificativ mai mici decat la banci.
Nici o IFN nu da, cel putin pentru moment, credite de nevoi personale mai mari de 5.000 de euro pe o perioada mai lunga de cinci ani, potrivit brokerului de credite Ipoteci Direct.
Ca o particularitate ce poate cantari destul de mult in anumite situatii, IFN-urile nu cer nici un document legat de partenerul de viata al solicitantului, astfel ca eventualele probleme din trecutul de plata al consortului nu pot afecta eligibilitatea clientului.
La IFN-uri, pentru un credit de nevoi personale fara garantii, perioada de creditare este cuprinsa intre sase saptamani si 60 de luni (cinci ani). La banci, perioada de creditare pentru un astfel de produs variaza intre sase luni si 120 de luni (zece ani). Daca pana nu de mult bancile aplicau perioade initiale de gratie numai pentru produsele garantate cu ipoteca, in ultima perioada, acestea au extins aceasta facilitate si la creditele fara garantii.
"Deoarece imprumuturile acordate de IFN-uri sunt finantari de sume mici, pe termen scurt, aduse direct la domiciliul solicitantului sau obtinute pe Internet (prin intermediul aplicatiei online), acestea au o perioada de aprobare foarte scurta, 24 (TBI Credit)-48 (Provident) de ore sau chiar pe loc. In cazul bancilor, perioada de acordare a unui credit de nevoi personale fara garantii este in medie de sapte zile, dar cu putin ghinion poate dura si mai mult", spune Raluca Dobre, analist financiar la Ipoteci Direct.
In privinta costurilor, diferentele dintre banci si IFN au inceput sa scada semnificativ in ultima perioada. De altfel, la nivel de dobanda, costurile sunt aproape similare, diferentele venind mai ales din comisioane. La GE Money, pentru creditul "doar cu fluturasul de salariu", dobanda este de 15,9% pe an. Comisionul de administrare este de maximum 5,5% (anual), iar comisionul de risc (aplicat lunar) este 0,6% si se aplica numai in situatia in care solicitantul nu aduce girant. Pentru creditul "doar cu adeverinta de venit", rata dobanzii este de 12,9% pe an la creditele in lei, comisionul de administrare este de 5% anual, aplicabil la valoarea initiala a creditului inclus in rata lunara, iar comisionul de risc este 0,5% lunar (aplicabil la valoarea initiala a creditului si se aplica doar in cazul in care nu se prezinta un girant).
La Provident, pentru 3.000 de lei, credit acordat pe 52 de saptamani, DAE este de 27,04%, cu o rata saptamanala de 99,6 lei, lunar aproape 400 de lei. Totalul de plata la finalul perioadei de creditare este de 5.200 de lei. La BCR, pentru aceeasi suma si pentru aceeasi perioada, DAE este de 24,5%, cu o rata lunara de 273 de lei si un total de plata la finalul perioadei de creditare de 3.400 de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii