Fitch da Romaniei mai multe sanse de retrogradare decat de revizuire pozitiva

Data publicarii: 02-09-2008 | Economie

O scadere a ratingului de tara al Romaniei de catre Fitch este mai probabila decat o revizuire favorabila a perspectivei de rating, de la negativa inapoi la stabila, in conditiile supraincalzirii economiei si dezechilibrelor externe, a declarat analistul Fitch Andrew Colquhoun.

"Odata ce am revizuit perspectiva de rating a unei tari, este mai probabila o retrogradare decat o revenire la nivelul precedent, insa nici evolutia favorabila pentru Romania nu este exclusa. Noi evaluam in permanenta ratingurile de tara si, in functie de datele care apar, putem opera oricand o modificare", a adaugat Colquhoun.

La inceputul acestui an, agentia de rating Fitch a anuntat ca a coborat perspectiva ratingului Romaniei de la 'stabila' la 'negativa', la doar cateva luni dupa ce Standard & Poor's a luat o decizie similara. Urmatorul pas dupa o astfel de masura, in cazul in care datele economice despre Romania nu se imbunatatesc, este coborarea ratingului de tara.

Romania are atribuite, in prezent, calificativele 'BBB' pentru credite pe termen lung in valuta, 'BBB+' pentru credite pe termen lung in lei, 'F3' pentru credite pe termen scurt in valuta si plafonul de tara 'A-'.

Fitch urca prognoza pentru cresterea economica a Romaniei de la 6% la 7% in acest an

De asemenea, analistul Fitch a precizat ca agentia de rating va revizui in urcare prognoza pentru cresterea economica a Romaniei in 2008, de la 6% la 7%, careactie la datele record privind avansul PIB in primul semestru.

In primele sase luni din 2008, PIB-ul Romaniei a avansat cu 8,8% fata de acelasi interval din 2007, iar in al doilea trimestru cresterea economica anuala a fost de 9,3% - ambele recorduri ale perioadei postcomuniste in Romania.

Pe de alta parte, compania de evaluare financiara Fitch isi mentine estimarea pentru deficitul de cont curent in acest an, care prevede o adancire a acestuia la 17% din PIB, de la aproape 14% din PIB anul trecut.

"Faptul ca Romania va avea un produs intern brut mai mare nu ajuta neaparat deficitul de cont curent. Cresterea economica puternica indica un exces de cerere interna, ceea ce ar putea alimenta si mai mult avansul importurilor", a mai explicat analistul Fitch, pentru NewsIn.

Colquhoun spune ca, probabil, cresterea economica record din primele sase luni a fost alimentata de avansul agriculturii, dar si de cresterile salariale, care sustin avansul creditarii.

Fitch vede o temperare a ritmului de crestere a creditarii in Romania la 45% in 2008 si 30% in 2009

Economistul de la Fitch se asteapta la o temperare a cresterii creditului in Romania, pana la 45% in decembrie 2008 fata de sfarsitul lui 2007, cand avansul anual depasea 60%.

De asemenea, el considera ca o incetinire brusca a avansului PIB este "mai improbabila in Romania decat in cazul statelor baltice", unde ritmul de crestere economica s-a prabusit intr-un interval foarte scurt de timp.

"In Romania, creditul ca procent din PIB este mult mai scazut, sub 40%, in timp ce in statele baltice ponderea era peste 100%. Actionarii majoritari ale bancilor din Romania si-au revizuit politica de risc, dar continua sa considere piata romaneasca profitabila, de aceea avansul creditului, desi temperat, se va mentine la un nivel inalt", mai spune analistul Fitch.

Pentru 2009, el considera ca riscurile unei aterizari brutale a economiei romanesti sunt in crestere, insa nu alarmante si vede o temperare a avansului PIB la 5%.

Tot pentru anul viitor, Fitch vede o incetinire a ritmului anual de crestere a creditarii la 30%, insa prognoza nu ia in calcul efectele noilor masuri restrictive ale BNR, care vizeaza creditarea populatiei si pe care agentia de rating urmeaza sa le evalueze.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: