Cum sa faci profit din falimentele imobiliare
Data publicarii: 31-08-2008 | AfaceriUnele proiecte imobiliare au intarzieri mari de predare, altele ar putea fi anulate inainte de saparea fundatiei, noteaza Gandul. Daca pentru dezvoltatorii acestor proiecte falimentul echivaleaza cu dezastrul, pentru un investitor abil aceste falimente pot reprezenta adevarate mine de aur.
Cum majoritatea proiectelor sunt pornite cu finantare de la banci, intrarea in starea de faliment va determina inceperea procedurii de lichidare din partea bancherilor. Astfel, un proiect cu o valoare de 100 de milioane de euro, de exemplu, ar putea fi cumparat mult mai ieftin, de cele mai multe ori mult sub investitia operata pana in acel moment. Pentru un investitor care detine multe lichiditati acest lucru poate garanta o afacere foarte profitabila, pentru ca va cumpara direct proiectul, fara a mai fugi dupa aprobari si certificate.
"Cum intr-o economie de piata esecul unora poate fi succesul altora, sunt convins ca o parte dintre proiectele viabile, bine localizate, vor ajunge prin intermediul bancilor sau al lichidatorilor in mana unor dezvoltatori profesionisti care beneficiind de fonduri proprii si de finantare adecvata le vor finaliza cu succes si la niste preturi rezonabile. Dupa incalzirea de multe ori nejustificata a preturilor in raport cu puterea de cumparare, in special pentru patura de tineri care au intrat recent in sfera muncii, piata isi va reveni, vor aparea si dezvoltatori de calitate cu preturi decente care sa satisfaca acest segment de clienti", ne-a declarat Adrian Crivii, director general al companiei de evaluare Darian.
Profit garantat aproape 100%
In SUA, dupa ce piata imobiliara s-a prabusit si bancile, care aveau nevoie disperata de lichiditati, au scos la vanzare casele americanilor care nu isi mai puteau plati ratele, au aparut aproape instantaneu "rechinii" imobiliari. Bancile de investitii si fondurile de investitii care au scapat mai putin sifonate din criza americana si care aveau lichiditati au inceput sa cumpere din ce in ce mai multe proprietati scoase la vanzare la preturi mult sub nivelul pietei.
In cazul Romaniei, data fiind tensiunea actuala dintre cei care fac preturile, dezvoltatorii si proprietarii, si potentialii clienti, achizitionarea unui proiect falimentar asigura aproape in totalitate profitul. Pentru ca investitorul care cumpara "la mana a doua" proiectul da mai putini bani pe el isi va putea asigura "iesirea", adica vanzarea proprietatii finalizate pentru ca va putea cere preturi mai mici, fara a-si afecta profitul. Evident, specialistii spera ca aceasta situatie sa nu capete anvergura, pentru ca falimentarea proiectelor sau retragerea dezvoltatorilor ar insemna ca nu se va mai construi nimic nou.
"In Romania este inca nevoie de constructii de calitate si dezvoltatorii se vor multumi cu rate ale profitului decente care sa acopere nivelul de risc relativ scazut pe o piata in care de abia in ultimii 2-3 ani a inceput sa apara o oferta consistenta. Dezvoltatorii care doresc marje mai mari de profit, respectiv isi asuma riscuri mai mari, vor cauta alte piete emergente, referindu-ma in acest caz in special la investitorii straini", considera Crivii.
In cazul in care unele proiecte vor cadea insa victima fie dobanzilor mai mari de la banci, fie stagnarii vanzarilor, fie lipsei de lichiditati a dezvoltatorilor, cu siguranta ca daca ele sunt de calitate si vor fi scoase la lichidare de catre banci, se vor gasi doritori cu lichiditati care sa faca profit de pe urma lor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman