IMM-urile vor ca Finantele sa prezinte mai clar taxele nefiscale
Data publicarii: 30-08-2008 | Finante-BanciFirmele mici si mijlocii vor ca ministerul de finante sa prezinte mai clar taxele si comisioanele pe care sunt obligate sa le plateasca la notari, contabili si consultanti fiscali, a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Consiliul vrea ca ministerul de finante sa completeze si sa finalizeze registrul taxelor si tarifelor nefiscale prin prezentarea numarului complet al acestora, modul de aplicare, destinatia taxei, cuantumul, precum si termenul de plata.
"Firmele sunt nevoite sa plateasca taxe unor organisme private precum Camera Notarilor, Corpul Expertilor Contabili sau Camera Consultantilor Fiscali. Taxele nefiscale percepute de aceste organisme sunt obligatorii si nu sunt negociate cu intreprinzatorii", a explicat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.
Potrivit acestuia, organismele exemplificate functioneaza in baza unor acte normative care le-au acordat privilegii si statutul de monopol, precum si perceperea de onorarii de la cei care sunt obligati prin lege sa apeleze la serviciile lor.
"Fiind instituite prin acte normative si fiind obligatorii, chiar daca sunt percepute de o entitate privata, preturile respective intra in categoria taxelor nefiscale si nu a unor prestari de servicii", a mai spus Nicolescu.
Presedintele CNIPMMR a tinut sa precizeze ca parafiscalitatea prezentata pe portalul Ministerului de Finante nu este chiar atat de transparenta pe cat sustine institutia.
Registrul taxelor si tarifelor nefiscale, intocmit de Ministerul Economiei si Finantelor, ia in calcul doar 122 de taxe si tarife nefiscale, dar, in realitate, numarul taxelor parafiscale depaseste 500 de astfel de plati, sustine Nicolescu.
Totodata, reprezentantii CNIPMMR s-au aratat nemultumiti de faptul ca registrul intocmit de MEF nu cuprinde nici o taxa aplicata de regiile autonome si autoritatile publice locale.
"De asemenea, in cuprinsul actualului registru al parafiscalitatii sunt prezentate doar denumiri generice ale taxelor. Nu cuprinde domeniile si denumirea taxelor si nu sunt incadrate modul de aplicare si fundamentarea acestora", a adaugat presedintele CNIPMMR.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii