Masterul la romani: scump, dar face

Data publicarii: 29-08-2008 | Educatie

Un an de master autohton costa minimum 2.000 de lei si poate ajunge la 4.400 de lei, noteaza Cotidianul. Unul dintre cele mai scumpe mastere este cel de la Facultatea Tehnica Cluj-Napoca, unde un absolvent de facultate care vrea sa urmeze un an de specializare in Arhitectura si Urbanism trebuie sa plateasca aproximativ 4.400 de lei pe an. Facultatile care organizeaza linii de studiu de master cu predare intr-o limba straina percep o taxa de 3.500 de lei pe an. La facultatile de Automatica si Calculatoare, Constructii Masini, Inginerie Electrica, Instalatii, Mecanica, Stiinta si Ingineria Materialelor liniile de studiu cu predare in limba romana costa 3.300 de lei pe an.

In schimb, taxele de scolarizare pentru studiile de master in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti (ASE) sunt aceleasi pentru toate domeniile, si anume 3.000 de lei pe an.

ASE are pentru anul 2008-2009 programe de masterat in domeniile management si marketing international, banci si politici monetare, managementul proiectelor internationale, masterat care se tine in limba engleza. Cei care vor sa scoata mai putini bani din buzunar pot urma unul dintre masterele organizate de Universitatea Bucuresti, unde majoritatea liniilor de studii nu costa mai mult de 2.500 de lei pe an.

Potrivit specialistilor in resurse umane, in anul 2008 pentru functiile de economist, contabil, inginer, specialisti IT sau consilieri de vanzari se cauta cei mai multi specialisti. De asemenea, companiile cer specialisti in marketing, iar constructiile solicita personal cu pregatire superioara. Si piata bancara duce lipsa de specialisti.

Cei din HR vorbesc despre o cerere pentru experti in zona de management al riscului, iar companiile de imobiliare sunt interesate de candidati bine pregatiti pentru sistemul de leasing. Universitatile care ofera programe de master in aceste domenii sunt: ASE, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea "Babes Bolyai" Cluj-Napoca si Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.

Ariel Ungureanu, business unit manager la Barnett McCall Recruitment, spune ca masterele sunt importante pentru cei care vor sa se specializeze, pentru ca pe sistemul nou de la Bologna, cei 3 ani de facultate furnizeaza mai ales cunostinte generale. Marius Lumpan, country manager la D&R Consulting, companie de Executive Search, este de parere ca pentru aceste domenii universitare unde s-a renuntat la un an de facultate, de la care fac exceptie Politehnica sau Fizica, Informatica, Biologia si Medicina, un master "creste "valoarea" CV-ului si poate asigura un job mai bun. Comparand doua CV-uri apropiate ca experienta, cel cu studii postuniversitare va avea un plus". Acesta spune ca cele mai apreciate sunt masterele "tehnice sau pe domenii de specializare «ingusta», unde exista putini specialisti. Un exemplu bun ar fi Securitatea Informatica". Pe de alta parte, Nicoleta Anton, marketing&PR manager la Catalyst Solutions, considera ca "domeniile in care conteaza intr-o mare masura absolvirea unui program de master sunt cele ale finantelor, dreptului, arhitecturii si in cercetarea din domeniile fizicii, matematicii, chimiei, biologiei", spre deosebire de cel al constructiilor.

Insa, in ceea ce priveste un master facut in strainatate, acesta atrage atentia asupra unui dezavantaj. "Neavand si specificul local poate crea probleme de adaptare intr-un job in Romania. De exemplu, in Occident se pune mult accent pe strategii de business si management pe termen lung, iar in Romania, datorita specificului de piata emergenta, multe businessuri sunt concepute pe termen scurt sau pentru obtinerea unui profit maxim in cel mai scurt timp."

Pe de alta parte, Anton considera ca "efectuarea unui master in strainatate are avantajul de a aduce noi perspective asupra materiei de studiu. Lovindu-te si de un alt mod de a pune problema in afara de cel cu care ai fost obisnuit, de un alt mod de a asimila informatia si de a o aplica, un program de master la una din universitatile europene sau americane poate constitui un avantaj in momentul in care aplici pentru un loc de munca. Legat de accesul la o pozitie de management, acest lucru poate fi realizat primordial prin rezultatele demonstrate la locul de munca, nu neaparat prin absolvirea cursurilor unui master in strainatate."

Anton arata cum trebuie ales programul de master. "Sunt cativa factori care contribuie in mod esential la alegerea unui program de master. Dintre acestia, cel mai important este cat de mult ii serveste unei persoane in cariera. Astfel, masteratul ar trebui sa constituie un suport teoretic al activitatilor desfasurate la locul de munca, care sa sprijine evolutia in cariera a tanarului profesionist. In plus, alte lucruri care trebuie avute in vedere la alegerea unui masterat sunt universitatea in cadrul careia se desfasoara programul respectiv, gradul de performanta si de recunoastere ale acesteia. Un program de master devine cu atat mai valoros cu cat si-a cladit, in timp, reputatia de a scoate anual cei mai bine pregatiti candidati, gata sa faca fata provocarilor de pe piata muncii".

Aceasta adauga ca primele zece mastere apreciate in Romania, asa cum reiese din interesul manifestat fata de ele de absolventii inscrisi pe www.hipo.ro, sunt masterul de Comunicare in Afaceri, la Facultatea de Economie, ASE Bucuresti, urmat de masterul de Banci si Politici Monetare, la Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, ASE Bucuresti sau cel de Relatii Publice in Marketing, tot la ASE. In topul realizat de tineri urmeaza programe tot ale ASE-ului, printre care Managementul Resurselor Umane, Administrarea Afacerilor cu predare in limba engleza, Managementul proiectelor internationale (tot in limba engleza), Marketing si Comunicare in Afaceri, Business in Turism, Finante-Banci DOFIN si cel pe Banci si Burse de Valori.

Mastere de nisa

Cei care vor sa se specializeze in domenii "unice" pot apela la masteratele de nisa, ca de exemplu cel pe Politici de gen minoritati care este organizat de Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. Este un program de master tip Bologna acreditat de ARACis si se adreseaza tuturor absolventilor cu licenta a invatamantului universitar (cu 3 sau 4 ani). Admiterea se face prin interviu pe baza lucrarii depuse care va trata o tema la libera alegere din domeniul masteratului. Cei care vor sa se specializeze in Meloterapie pot apela la masterul organizat de Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov.

Un alt master unic este cel de Logopedie Pediatrica organizat de Facultatea de Medicina Dentara (durata 3 semestre) - Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" Iasi. Admiterea se face pe baza sustinerii unui test de limba (engleza, germana), a unui interviu, ambele fiind eliminatorii, si intocmirea unui dosar de inscriere. Facultatea de Istorie Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" organizeaza un master de "nisa" pe tema Istoria comunismului romanesc.

La facultatea de Limbi Straine Bucuresti din cadrul Universitatii Bucuresti, absolventii de facultate se pot specializa in cultura balcanica sau pot urma un master Studii Est-Asiatice (China, Japonia, Coreea), in timp ce la Facultatea de Business, Universitatea "Babes-Bolyai" exista linie de master pe management hotelier. Cei care vor sa urmeze o cariera in relatii internationale pot urma masterul organizat de Stiinte Politice, Relatii Internationale si Studii de Securitate, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, in colaborare cu Comunitatea Nationala de Informatii.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: