Topul celor mai cautati fraudatori
Data publicarii: 29-08-2008 | InternationalIngineriile financiare nu sunt la indemana oricui. Ele implica o vasta cultura economica, o inteligenta peste medie, curaj nebun si, in unele cazuri, lipsa oricaror scrupule. Este vorba de cazurile in care tunurile sunt indreptate spre buzunarul unei populatii naive. Romanii au experimentat in ultimii 20 de ani cateva exemple magistrale, mai cunoscute fiind Caritas, Bancorex, FNI. Ne putem resemna totusi cu o constatare: astfel de lucruri se intampla si la case mai mari. In lume sunt sute de "ingineri financiari" neprinsi care se comporta ca cetateni cat se poate de cinstiti.
Jacob "Kobi" Alexander, fostul director al Comverse Technology a devenit transfug odata cu acuzarea de frauda. Fostul ofiter israelian de informatii ajuns antreprenor a fost acuzat de antedatarea unor optiuni de actiuni pentru a mari remuneratia directorilor Comverse din New York. Aceasta practica folosita de directorii din industrie i-a costat pana acum pe investitori cel putin 7,9 mld. dolari (6,2 mld. euro) din valoarea de piata. Intr-o incercare de a ascunde castigurile fraudei, Alexander a transferat in Israel 57 mil. dolari dintr-un cont detinut la divizia Smith Barney a Citigroup.
Ghaith Pharaon din Arabia Saudita a fost condamnat de guvernul american in 1991 pentru rolul avut in falimentul bancilor Bank of Credit and Commerce International. El a derulat o serie de tranzactii ilegale care au prejudiciat institutia cu mai mult de 40 milioane dolari. Pharaon inca are o serie de afaceri in Iordan si Pakistan, tari din care nu poate fi extradat.
Lai Changxing a dominat timp de mai multi ani provincia chineza Fujian prin amploarea afacerilor sale. A fugit in 1999 si este acuzat de autoritatile chineze de mituire a unor demintari pentru a-si putea derula nestingherit afacerile estimate la 6 miliarde de dolari. Acum locuieste in Canada impreuna cu familia sa iar singura grija pe care o are e sa-si declare periodic prezenta la Oficiul de Emigratie canadian.
Gao Shan, fost director la Banca Chinei, a fost arestat in februarie 2007 la Vancouver, unde fugise dupa deturnarea a circa 150 milioane dolari, dar inca nu a putut fi extradat. Alti cetateni chinezi sunt dati in urmarire generala pentru fraudarea a circa 2 miliarde euro. La fel ca si Changxing, tot ce trebuie sa faca e sa anunte saptamanal oficialii canadieni ca nu a parasit tara.
Thaksin Shinawatra a fost pana in septembrie 2006 prim-ministrul Tailandei dar si un prosper om de afaceri, investitiile lui fiind concentrate pe industria telecom. In 2007 a cumparat pachetul majoritar de actiuni al clubului de fotbal Manchester. In urma cu cateva luni a fost acuzat de abuz de autoritate intr-o tranzactie din 2004 in care Export-Import Bank of Thailand i-a acordat un credit de 90 milioane dolari. El se afla in momentul de fata in China si este in centrul unui proces de extradare deschis de autoritatile taivaneze.
Tomo Razmilovic este fostul director al companiei Symbol Technologies. El a fost acuzat ca a dezinformat investitorii si ca a raportat un profit cu 200 de milioane mai mare decat cel real.
Omul de afaceri Boris Berezovsky este judecat la Moskova intr-un dosar in care este acuzat ca a delapidat compania Aeroflot. El este invinuit ca ar fi furat 214 milioane ruble de la compania nationala aviatica rusa. Berezovsky se afla acum in Marea Britanie unde are statut de azilant politic.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului