Unu din patru romani recunoaste ca s-a angajat pe pile
Data publicarii: 29-08-2008 | HR/CarierePotrivit unui sondaj, 23,9% dintre romani s-au angajat, cel putin o data, cu ajutorul relatiilor. Desi binecunoscutul sistem "PCR" (pile, cunostinte si relatii) este inca la moda, mai ales in provincie sau pentru posturile din sectorul de stat, sondajul, pentru care au fost inregistrati 2.756 de respondenti, a scos la iveala contrariul. 76% dintre intervievati au declarat ca s-au angajat bazandu-se pe fortele proprii. Mai nou, sistemul clasic de angajare prin "pile" a fost inlocuit de angajarea pe baza de recomandari. Desi ar parea unul si acelasi lucru, diferenta dintre cele doua concepte este destul de mare.
Potrivit unui sondaj efectuat in perioada 26 - 27 august de site-ul de recrutare a fortei de munca BestJobs, 23,9% dintre romani s-au angajat, cel putin o data, cu ajutorul relatiilor. Desi exista o idee generalizata ca "pilele" reprezinta singura posibilitate de angajare, mai ales in provincie sau pentru posturile din sectorul de stat, sondajul, pentru care au fost inregistrati 2.756 de respondenti, a scos la iveala contrariul.
Faptul ca 76% dintre intervievati s-au angajat bazandu-se pe fortele proprii arata ca recomandarile, nepotismele si spaga nu ar mai functiona. O alta explicatie ar fi ca exista prea putine persoane, dintre cele care au avut "aranjamente", care au decis sa recunoasca acest lucru, fie si sub protectia anonimatului. Totusi, fenomenul s-a diminuat pe masura ce sectorul privat s-a dezvoltat, iar angajarile prin "pile", in acceptiunea clasica, au scazut foarte mult.
In acest moment, marea majoritate a firmelor private nu isi permit sa angajeze lucratori neperformanti si nici nu tolereaza astfel de practici. Sistemul clasic de angajare prin "pile" a fost inlocuit de angajarea pe baza de recomandari. Desi ar parea unul si acelasi lucru, diferenta dintre cele doua concepte este destul de mare. Sistemul este cunoscut sub denumirea de networking, adica reteaua de cunostinte prin care circula informatia despre joburile si persoanele disponibile pe piata muncii.
Sistemul de relatii promoveaza persoane lipsite de profesionalism, dar angajarea prin recomandari presupune gasirea candidatilor potriviti solicitand ajutorul cunoscutilor. Persoanele recomandate trec printr-un interviu la fel de riguros ca si candidatii care aplica in urma anunturilor. Aceasta metoda de angajare se foloseste in cazul domeniilor in criza de forta de munca sau cand este greu de gasit persoana cea mai potrivita pentru job.
In general, companiile, cand au un post liber, intai cauta in interiorul organizatiei o persoana potrivita sau apeleaza la recomandari interne si la CV-urile deja primite in trecut. Printr-o recomandare, persoanele care se ocupa cu procesul de recrutare din cadrul unei firme stiu ca poti afla mai multe despre candidat decat ar spune acesta pe parcursul interviului. Fata de un candidat de la care are doar un CV, unul recomandat are avantajul ca informatiile din CV sunt oarecum confirmate.
In momentul in care competentele si profesionalismul au fost deja atestate de o persoana de incredere din companie, CV-ul persoanei in cauza nu mai urmeaza traseul clasic, ci ajunge direct pe biroul directorului. Scrisorile de recomandare nu sunt la fel de importante ca recomandarile, deoarece in majoritatea cazurilor candidatii isi scriu singuri aceste scrisori, iar cei care ar trebui sa le scrie de fapt doar le semneaza.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani