Banca cea mai rentabila din lume este una chineza
Data publicarii: 28-08-2008 | InternationalRecenta informatie conform careia Banca Industriala si Comerciala a Chinei (ICBC) a inregistrat in primul semestru al acestui an imensul profit net de 6,4 miliarde de euro, face obiectul unor ample analize ale specialistilor europeni, in conexiune cu performantele altor mari banci ale lumii. La Bursa din Shanghai si Hong Kong, releva expertul in finante de la "Les Echos", "Industrial & Commercial Bank of China este deja prima capitalizare bancara mondiala", este "cea mai mare si mai rentabila banca din lume". Cu un profit de 64,9 miliarde de yuani, respectiv 6,4 miliarde de euro, subliniaza cotidianul amintit, banca chineza isi surclaseaza toate bancile rivale americane - banci ce continua sa plateasca tribut crizei creditelor bancare ipotecare - dar si rivalele sale europene.
Chiar si bancile care au rezistat crizei creditelor bancare sunt departe de performanta ICBC. Sunt date ca exemple banci cum ar fi HSBC, cu beneficiu de 5,2 miliarde de euro, SANTANDER cu 4,7 miliarde de euro, BNP Paribas cu 3,5 miliarde de euro, JP Morgan Chase (2,9 miliarde euro), sau Goldman Sachs (2,4 miliarde euro).
Pariu castigat in doar doua luni
Jiang Jianqing, seful ICBC, anunta in luna iunie ca doreste ca, in cinci ani banca sa devina cea mai rentabila din lume, dar a reusit sa castige acest pariu in numai... doua luni. In primul semestru al acestui an, gigantul chinez a inregistrat o crestere a profitului net de 57 la suta. Volumul creditelor acordate, in crestere cu 7 la suta, atinge 4.360 miliarde de yuani (430 miliarde de euro). Dispune de 16.500 agentii si 170 milioane de clienti, echivalentul populatiilor Rusiei si Canadei la un loc.
Randamentul fondurilor proprii ale ICBC este de 22,8 la suta, fata de 13 la suta la HSBC sau 9 la suta la JPMorgan Chase. Rezultatele ICBC demonstreaza, in opinia analistilor de la "Les Echos", "vigoarea sectorului bancar chinez, rezultata in urma unei sustinute cresteri economice (10,4 la suta), precum si a cresterii constante a cererii de credite, de carti de credite sau de servicii de gestionare a depozitelor. China Construction Bank, cea de-a doua banca publica din China, a anuntat si ea o crestere cu 70 la suta a profiturilor sale, ce au ajuns la 58 miliarde de yuani (5,7 miliarde de euro), calcand astfel pe urmele ICBC.
China Merchants Bank si China Citic Bank, doua banci ceva mai mici, au inregistrat, si ele, in primul semestru al acestui an, cresteri ale profitului net cu 100 la suta si respectiv 150 la suta. Potrivit unei evaluari facute de Bloomberg, citata de "Les Echos", din primele cinci capitalizari bursiere ale lumii, trei sunt chineze. Se poate spune chiar patru, daca este avuta in vedere banca HSBC, nascuta la Shanghai. Bancile americane au ajuns in urma bancilor chineze pe lista facuta de Bloomberg, iar cea de-a doua banca europeana, BNP Paribas, ocupa locul 11 la nivel mondial.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice