Apa de baut poluata cu antibiotice
Data publicarii: 28-08-2008 | DiverseMilioane de oameni sunt expusi riscului de a se imbolnavi din cauza apei potabile contaminate cu produse farmaceutice.
Populatia americana bea apa poluata cu antibiotice, antinevralgice sau antidepresive. Multi europeni se confrunta cu aceeasi problema.
O investigatie realizata de Associated Press a scos la iveala faptul ca apa de baut consumata de peste 40 de milioane de americani este infestata cu substante medicamentoase.
Produsele farmaceutice nu sunt absorbite in totalitate de organismul uman. O parte din ele parasesc organismul, in primul rand, prin urina. Tratarea apelor menajere inainte ca acestea sa ajunga din nou in mediul inconjurator nu este capabila sa elimine complet medicamentele. In felul acesta, ele ajung in apa care, ulterior, este consumata de populatie.
Efectele asupra sanatatii, necunoscute
Pana acum nu s-au realizat multe cercetari cu privire la efectele pe care apa contaminata cu produse farmaceutice le-ar putea avea asupra organismului uman. Totusi, infestarea apelor a provocat pestilor perturbari de comportament.
"Ar putea exista un pericol si pentru oameni, de vreme ce pestii au fost afectati de substantele farmaceutice din apa", a spus Vickie Wilson, cercetator biolog la Agentia americana pentru Protectia Mediului (EPA). Unele persoane spun ca aceste substante nu prezinta niciun pericol de vreme ce se gasesc in cantitati mici.
Totusi exista unele substante, cum ar fi hormonii, care pot afecta organismul chiar intr-o concentratie extrem de mica. Pe de alta parte, clorul folosit pentru tratarea apei poate face ca produsele farmaceutice sa devina mai toxice.
Cercetarile de laborator au aratat ca o cantitate mica de substante farmaceutice in apa poate face ca celulele canceroase sa se inmulteasca mai repede.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman