Bursa, locul in care poti sa ajungi milionar cu bani putini
Data publicarii: 28-08-2008 | BursaPerceputa de multi drept o investitie foarte riscanta, mai ales in contextul pierderilor de anul acesta, bursa de la Bucuresti poate reprezenta insa o alegere buna pentru inmultirea banilor. Cu exceptia acestui an, pana acum bursa a oferit cresteri mult peste cat ar fi putut aduce un depozit bancar. Anul trecut, de exemplu, indicele BET-C, care monitorizeaza evolutia tuturor companiilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu exceptia SIF-urilor (Societatilor de Investitii Financiare), a crescut cu peste 32% fata de 2006, cand a fost cu 28% mai mare decat in 2005. Asta inseamna ca, per ansamblu, actiunile cumparate in 2006 erau cu peste 32% mai valoroase in 2007, ceea ce aduce un profit mult mai mare decat un depozit bancar in lei care, doar de curand, ofera dobanzi real pozitive, respectiv de circa 11%.
Fie ca este vorba despre investitori cu experienta sau despre incepatori, principiul de baza pare a fi acelasi: sa iti cunosti limitele si sa iti faci bine calculele. "Nu trebuie sa fii expert in bursa ca sa investesti in titluri. Nu asta este problema, ci apetitul pentru risc. Daca esti genul de om care nu poate dormi noaptea pentru ca bursa a inchis pe rosu, nu este recomandata o astfel de investitie. Eu stiu economisti, experti financiari, care pentru ca au o aversiune foarte mare fata de risc, desi ar sti foarte bine cum sa investeasca, nu o fac", a declarat pentru Gandul Ionut Popescu, fost ministru de finante, cunoscut drept un investitor important pe bursa. El a precizat ca si acum cea mai mare parte din banii lui sunt pe bursa, in ciuda scaderilor din ultima perioada. Unii pot juca la bursa chiar si numai ca sa "prinda gustul", cum este cazul fiului cel mare al lui Silviu Prigoana, Honorius. "Nu pot spune ca ma pasioneaza. Am un cont de vreo cinci mii de dolari din care investesc pe bursa din America, de acasa, pe calculator, e mai mult un hobby", ne-a spus el.
10.000 de euro, suma recomandata pentru inceput
Majoritatea firmelor de brokeraj ofera doua tipuri principale de conturi: unul "la liber", in care fiecare investitor hotaraste singur ce actiuni vrea sa cumpere sau sa vanda si cand sa se faca tranzactiile, si unul care este administrat de un broker. "Pentru deschiderea unui cont administrat recomand o suma minima de 10.000 de euro, pentru a putea obtine un portofoliu cat mai diversificat, pentru a minimiza riscul.
In cazul conturilor de brokeraj se accepta aproape orice suma, insa comisioanele sunt mai mari cu cat conturile sunt mai mici", ne-a declarat Silviu Enache, director general al firmei de brokeraj KD Capital Management. Avantajul unui cont administrat: pe langa faptul ca o persoana cu experienta ia deciziile, aceasta este platita cu un comision din profitul obtinut de acel cont. Daca nu obtine profit, administratorul pierde comisionul de succes de 15%-30%.
Desi multi isi imagineaza ca bursa este un club select, rezervat numai tinerilor bogati, lucrurile nu stau chiar asa. "Cea mai in varsta persoana care are cont la noi are 75 de ani. Avem clienti care sunt doctori, care sunt profesori. Singura diferenta foarte mare pe care o avem este ca, intr-adevar, femeile se pare ca sunt mult mai reticente in a investi pe bursa. Circa 93% dintre clientii nostrii sunt barbati", spune Enache.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice