Cum sa faci bani din caderea bursei
Data publicarii: 27-08-2008 | BursaPresedintele casei de brokeraj WBS Holding, Cristian Sima, sustine ca CNVM ar trebui sa cerceteze daca unii brokeri nu au profitat financiar de caderea BVB, vanzand contracte futures pe diferite actiuni la Sibiu.
Potrivit presedintelui WBS Holding, Cristian Sima, chiar si pe o piata in cadere, asa cum este BVB, se pot face bani daca dispui de anumite informatii privilegiate. Iar cei care au acces la aceste informatii sunt brokerii. "Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ar trebui sa cerceteze ce brokeri au facut bani la Sibiu in aceasta perioada de criza. Ganditi-va ca un mare investitor vine la tine ca broker si-ti spune sa vinzi unu-doua milioane de actiuni pe un anumit emitent, sa zicem SIF Oltenia.
Pai, in acest caz, ca broker, ca sa faci si tu un banut, vinzi contracte futures la Sibiu pe acel emitent.
Si cand dai drumul la unu-doua milioane de actiuni SIF Oltenia la BVB, la lichiditatea care este acum in piata, pretul scade atat la Bucuresti, cat si pe piata futures la Sibiu. Iar apoi rascumperi contractele futures vandute la Sibiu la un pret mai jos. Si uite asa pot face brokerii sau cei care detin astfel de informatii bani intr-o perioada de criza", sustine Cristian Sima intr-un interviu acordat revistei "Investitii si Profit", ce va fi publicat in numarul din luna septembrie.
Ca sa faci bani din caderea bursei trebuie sa fii pe pozitii de vanzare atat la BVB, cat si la Sibiu. Asta deoarece pretul actiunii de la BVB influenteaza pretul contractului futures pe acelasi emitent la Sibiu, ne anunta Teodor Ancuta, presedintele bursei din Sibiu. El sustine ca majoritatea contractelor futures la Sibiu, peste 80%, sunt pe SIF Moldova si SIF Oltenia. "Nu pot sa confirm ca brokerii s-au folosit de anumite informatii privilegiate pentru a face bani la Sibiu. Pot in schimb sa afirm ca pot juca in nume propriu. Nu este nici o restrictie in acest sens. Si, personal, nici nu cred ca ar trebui sa fie", mai spune Ancuta.
Seful SSIF Broker Cluj, Petru Prunea, spune ca astfel de zvonuri exista in piata si orice e posibil. "Am auzit si eu astfel de zvonuri in piata. Practic, zilele trecute, o tranzactie de 100.000 de euro a ridicat la BVB pretul actiunii Petrom intr-o zi cu 10%. Deci la lichiditatea actuala a pietei se poate manipula usor pretul actiunii pe un anumit emitent", declara seful SSIF Broker Cluj.
Presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, ne-a declarat ca nu doreste sa comenteze in nici un fel afirmatiile lui Cristian Sima. "Nu doresc sa comentez ce spune Cristian Sima. E problema lui", anunta Dan Paul.
Un caz de influentare a pretului actiunii pe un anumit emitent a existat in 2006. In intervalul 1 noiembrie-12 decembrie 2006, compania de brokeraj Mobinvest a cumparat contracte futures pe Amonil la Sibiu. De asemenea, pentru a ridica pretul actiunii Amonil la BVB, Mobinvest a cumparat si la BVB. La acea vreme, trendul bursei era crescator si in aceasta situatie pentru a castiga trebuie cumparate contracte futures pe un anumit emitent la Sibiu.
De asemenea, trebuie achizitionate actiuni pe acel emitent si la BVB pentru a creste pretul actiunii. In momentul in care actiunea a crescut cu un anumit procent, contractele futures pe acel emitent sunt vandute (la un pret mai mare bineinteles decat cel la care au fost achizitionate). Mobinvest a crescut la acea vreme pretul titlurilor Amonil cu 100%. In cele din urma, CNVM a amendat cu 1,1 milioane de lei compania de brokeraj Mobinvest si doi brokeri pe motiv ca au manipulat piata in cazul actiunilor producatorului de ingrasaminte Amonil Slobozia. Comisia a constatat ca SSIF Mobinvest a introdus ordine si a efectuat tranzactii cu actiuni Amonil care au dat un semnal fals in legatura cu pretul actiunilor companiei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani