Germanii nu-si vand tara rusilor si chinezilor
Data publicarii: 21-08-2008 | InternationalCancelarul Germaniei, Angela Merkel, si-a manifestat intentia de a promova o lege prin care fondurile suverane straine, aflate in cele mai multe cazuri in proprietatea unor state precum China sau Rusia, sa fie impiedicate sa devina actionari in companiile germane, scrie Deutsche Welle.
Ingrijorarea principala a cancelarului si a crestin-democratilor germani (partid din care provine Merkel) este posibilitatea ca o serie de industrii cheie (telecom, banci, energie) sa fie controlate de alte state.
Propunerea, adusa in atentia publica miercuri, are nevoie de aprobare parlamentara. Daca va trece de forul legislativ, fondurile de investitii din afara Uniunii Europene nu vor mai putea cumpara pachete mai mari de 25% din companiile aflate pe lista de industrii strategice ale Germaniei.
"Majoritatea investitorilor straini nu vor fi afectati. Germania este si va ramane deschisa investitiilor", spune ministrul economiei, Michael Glos, in incercarea de a linisti temerile ca cea mai puternica economie europeana va alunga capitalul strain.
"Investitorii straini aduc multe avantaje: crestere economica, locuri de munca, cresterea standardului de viata. Astfel de limitari ii pot duce in alta parte a lumii, de ce sa nu profitam noi de pe urma capitalurilor lor" argumenteaza Angelika Pohlenz, secretarul general al Camerei Internationale de Comert.
"Berlinul trimite un semnal negativ, facand Germania un loc nepotrivit pentru afaceri. Investitorii straini au creat peste doua milioane de locuri de munca, nu ne permitem sa-i alungam", e de parere Werner Schnappauf presedintele Federatiei Germane a Industriei.
Un raport al Morgan Stanley arata ca fondurile controlate de stat detin actiuni in valoare de 2,5 trilioane de dolari in intreaga lume, iar pana in 2015 ar putea ajunge la 12 trilioane dolari. Anul trecut, guvernul chinez a achizitionat 10% din actiunile fondului privat american Blackstone, care este actionar important al Deutsche Telekom.
Banca de stat a Rusiei, VTB, si-a aratat un interes special in industria aeronautica europeana prin incercarea de a cumpara actiuni ale European Aeronautic Defense and Space (EADS), companie de care apartine Airbus.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii