Germanii nu-si vand tara rusilor si chinezilor
Data publicarii: Astazi, 21-08-2008 | InternationalCancelarul Germaniei, Angela Merkel, si-a manifestat intentia de a promova o lege prin care fondurile suverane straine, aflate in cele mai multe cazuri in proprietatea unor state precum China sau Rusia, sa fie impiedicate sa devina actionari in companiile germane, scrie Deutsche Welle.
Ingrijorarea principala a cancelarului si a crestin-democratilor germani (partid din care provine Merkel) este posibilitatea ca o serie de industrii cheie (telecom, banci, energie) sa fie controlate de alte state.
Propunerea, adusa in atentia publica miercuri, are nevoie de aprobare parlamentara. Daca va trece de forul legislativ, fondurile de investitii din afara Uniunii Europene nu vor mai putea cumpara pachete mai mari de 25% din companiile aflate pe lista de industrii strategice ale Germaniei.
"Majoritatea investitorilor straini nu vor fi afectati. Germania este si va ramane deschisa investitiilor", spune ministrul economiei, Michael Glos, in incercarea de a linisti temerile ca cea mai puternica economie europeana va alunga capitalul strain.
"Investitorii straini aduc multe avantaje: crestere economica, locuri de munca, cresterea standardului de viata. Astfel de limitari ii pot duce in alta parte a lumii, de ce sa nu profitam noi de pe urma capitalurilor lor" argumenteaza Angelika Pohlenz, secretarul general al Camerei Internationale de Comert.
"Berlinul trimite un semnal negativ, facand Germania un loc nepotrivit pentru afaceri. Investitorii straini au creat peste doua milioane de locuri de munca, nu ne permitem sa-i alungam", e de parere Werner Schnappauf presedintele Federatiei Germane a Industriei.
Un raport al Morgan Stanley arata ca fondurile controlate de stat detin actiuni in valoare de 2,5 trilioane de dolari in intreaga lume, iar pana in 2015 ar putea ajunge la 12 trilioane dolari. Anul trecut, guvernul chinez a achizitionat 10% din actiunile fondului privat american Blackstone, care este actionar important al Deutsche Telekom.
Banca de stat a Rusiei, VTB, si-a aratat un interes special in industria aeronautica europeana prin incercarea de a cumpara actiuni ale European Aeronautic Defense and Space (EADS), companie de care apartine Airbus.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului