Topul celor mai competitive orase din lume
Data publicarii: 20-08-2008 | InternationalGlobal Urban Competitiveness Report, un studiu coordonat Ni Pengfei si Peter Karl Kresl de la Bucknell University, a desemnat New York-ul drept cel mai competitiv oras din lume. Competitivitatea urbana este definita de cercetatori ca abilitatea unui oras de a-si atrage prosperitatea economica intr-o maiera mai rapida si mai buna decat alte orase din lume.
Studiul, care a inclus 500 mari orase, a folosit noua indici de analiza: PIB-ul, PIB-ul per capita, PIB-ul pe unitate de suprafata, productivitatea muncii, numarul de companii multinationale, numarul de aplicatii pentru noi firme, nivelul preturilor, rata de crestere economica si rata de angajare.
Pornind de la acesti indici, cele mai competitive 20 de orase sunt urmatoarele: New York City, Londra, Tokyo, Paris, Washington D.C., Los Angeles, Stockholm, Singapore, San Francisco, Chicago, Toronto, Seoul, Boston, San Diego, Auckland (U.S.), Helsinki, Madrid, Vienna, Philadelphia, Houston.
Regiunile cele mai performante in termeni de competitivitate urbana sunt America de Nord si Europa. Orasele asiatice, mai ales cele din China, incep sa se apropie din ce in ce mai mult.
Studiul a relevat tendinta de "monopolizare oligarhica", PIB-ul celor mai mari 10 orase reprezentand 27% din totalul tuturor celor 500 de orase. Distributia globala a veniturilor se concentreaza mai ales in Europa si America de Nord si foarte putin in Africa. De asemenea, zonele de coasta sunt mai dezvoltate decat cele din interiorul continentelor.
Pe primul loc in ce priveste rata de angajare se afla Moscova urmata de Tijuana si Baku. Pe primul loc la productivitatea muncii este Londra. Cel mai mare PIB il are Tokyo, iar cel mai mare PIB per capita, Geneva. New Yorkul este fruntas la doua categorii: PIB pe kilometrul patrat si numarul de corporatii multinationale. Orasul chinez Baotou are cea mai mare rata de crestere economica.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani