Economiile Romaniei si Bulgariei, cele mai amenintate de o aterizare dura
Data publicarii: 18-08-2008 | EconomieTarile care au aderat cel mai recent la UE, Romania si Bulgaria, sunt acum, principalele candidate la o "aterizare fortata" dupa ce economiile lor au inregistrat o crestere rapida, de aproximativ 7-8 la suta pe an, se arata intr-o analiza a cotidianului britanic "The Economist", articol intitulat "Petrecerea se apropie de sfarsit".
"In pofida ingrijorarilor UE referitoare la coruptie si crima organizata in tarile membre care au aderat recent, Romania si Bulgaria (si cele mai sarace), economiile lor au inregistrat o crestere rapida, de aproximativ 7-8 la suta pe an. Ele sunt acum candidate la o aterizare periculoasa (hard landing). Himera proprietatilor pare sa fie la limita exploziei, desi inca nu a afectat restul economiei. Evitand sanctiunile de la Bruxelles (nu complet, in cazul Bulgariei), politicienii din Balcani par sa creada ca sfidarea legilor economice este o chestie sigura", se precizeaza in articolul mentionat.
Statele din Europa de Est se confrunta cu o incetinire economica, dupa un parcurs bun.
A durat cativa ani splendizi, iar petrecerea inca nu s-a terminat. Timp de zece ani sau chiar mai mult, Europa de Est a beneficiat de sansa exceptionala si, de cele mai multe ori, neasteptata a stabilitatii politice si economice, inclusiv aderarea la UE a zece state, apoi a inca doua state.
Aceste fenomene au crescut increderea investitorilor si au redus costurile imprumuturilor, producand noi afaceri infloritoare si rate fantastice de crestere a PIB.
Aceasta situatie nu putea dura, insa, la nesfarsit. Costurile salariale sunt in crestere, forta de munca a inceput sa muste.
Infrastructura invechita, cum ar fi celebrele sosele din Polonia sau Romania, afecteaza afacerile. In tarile baltice, Romania si Bulgaria, inflatia este in crestere.
Si pietele mondiale se restrang, mai ales in domeniul exporturilor si al sporirii capitalurilor.
In pofida acestor factori, cresterea economica a fost surprinzator de puternica in acest an. Aceasta se datoreaza partial faptului ca incetinirea in zona euro este abia la inceput. Un alt motiv ar fi cresterea cererii pe plan intern si modificarea produselor pentru exportul in Europa Occidentala, concluzioneaza cotidanul britanic.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii