Cat costa un cont curent in lei
Data publicarii: 18-08-2008 | Finante-BanciDe ce se simt obligate bancile sa penalizeze deponentul la retragerea de numerar? Simplu, pentru ca rareori o banca are la dispozitie mai mult de 20% din sumele atrase de la clienti, avand grija sa distribuie repede banii in activitatea de creditare sau in plasamentele interbancare unde dobanzile sunt mai mari decat la depozitele populatiei.
Daca toata lumea care a depus bani s-ar repezi sa ii retraga, nici o banca n-ar rezista presiunii ... din acest motiv se investeste atat de mult in imagine (clientul trebuie sa aiba impresia ca a plasat banii intr-o institutie sigura) si apar comisioanele de retragere care sa descurajeze eliberarea de numerar.
Cea mai agresiva este din acest punct de vedere ABN AMRO, care percepe, conform conso.ro, un comision de 0,75%, cel mai mare din piata. La ABN AMRO, cine depune bani pentru o luna va retrage in mod cert o suma mai mica decat a depus.
Foarte multe banci au comision de 0,5% (BRD, Banca Romaneasca, Piraeus, OTP, Romexterra, Unicredit Tiriac, CR Firenze, CEC, Bank of Cyprus). BCR si Leumi iau 0,4%, Transilvania, Libra si Alpha Bank (numai pentru scadentele la 1 si 2 luni) - 0,35%, iar Credit Europe - 0,3% din suma retrasa. Emporiki si Carpatica stau cel mai bine, neavand comision.
Sunt insa si banci care nu percep comision daca retragerea se face chiar in ziua scadentei (Libra, RIB, B. Romaneasca, Piraeus, OTP, Alpha, Unicredit, CR Firenze). Pentru ca sumele colectate in acest mod sa aiba o anumita greutate, sunt cazuri in care s-a impus o valoare minima pentru comisionul de retragere.
Recordul este detinut de Banc of Cyprus, care ia minim 5 lei, iar daca suma depaseste 15.000 lei, comisionul de retragere urca la 1%. Marfin Bank a impus ca valoare minima echivalentul a 3 euro, BCR ia minim 3 lei, BRD-2,5 lei, Milennium Bank minim 2 lei.
Cel mai scump cont curent il are Unicredit Tiriac - administrarea va scoate lunar din buzunar 7,5 lei - urmata de Emporiki, unde comisionul de administrare este de 5 lei lunar. BRD ia 0,5 euro pe luna, Bancpost 1,5 lei, Banca Romaneasca 1,25 lei, iar Romexterra 1 leu. ABN AMRO percepe un comison anual pentru administrarea contului curent in lei echivalent cu 3 euro, iar CEC retine o suma simbolica pentru aceeasi activitate - 0,1 lei/luna.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani