Romanii, atrasi in Bulgaria de preturile mici la case si terenuri
Data publicarii: 14-08-2008 | ImobiliareVila de lux pe marginea lacului, la o ora distanta de Bucuresti. Pret: 80.000 de euro. Sau, apartament nou, modern, cu doua camere, 40.000 de euro. Suna tentant. Si nu, nu s-a prabusit piata imobiliara de la noi. Sunt ofertele cu care ne imbie vecinii de peste Dunare. Oferte cu care au si reusit, pana acum, sa atraga ceva romani.
Orasul bulgaresc Ruse, care se afla la 70 de kilometri de Capitala, a inceput sa-i atraga si pe romanii intresati de imobiliare. Metrul patrat de teren nu costa mai mult de 10 euro, la marginea orasului. E drept, locuinta e foarte modesta. Dar cu o investitie de cel mult 20.000 de euro iti poti ridica un adevarat conac.
Iar vanzatori gasesti la tot pasul. "Sunt student in Ruse. Imi place foarte mult sa locuiesc in oras. Bunicii mei au murit de curand si nu mai am niciun motiv sa pastrez casele", a spus un bulgar. Solutii sunt si pentru cei care vor case de vacanta gata renovate. In Ruse, o vila de lux nu depaseste 100.000 euro. In plus, este amplasata intr-o zona rezidentiala a orasului, langa un lac. Si are si debarcader.
Este exclus sa gasim ceva similar, la acelesi pret, in Bucuresti. Iti cumperi cinci vile in Ruse cu banii pe care ii dai pe una singura pe malul unui lac din Capitala. In plus, nici pomeneala de debarcader. Si apartamentele bulgarilor sunt cautate de romani. Le cumpara si le inchiriaza. La un apartament cu trei camere, chiria este de 150 de euro pe luna. Mult mai mica decat la noi. Dar si pretul apartamentelor este cel putin la jumatate.
In centrul capitalei Romaniei, un apartament cu doua camere costa in medie 130.000 de euro. Este confort unu, dar nu se vinde mobilat. Pentru mobila, alti bani. La vecini un apartament complet utilat, nou-nout, in buricul targului, costa 60.000 euro.
Exista insa o conditie pentru romanii care vor teren sau casa la Ruse. Strainii nu pot cumpara proprietati fara sa detina o firma in Bulgaria. Dar toate agentiile imobiliare din Bulgaria se ocupa si de acest aspect. Infiintarea unei firme nu dureaza mai mult de doua saptamani si costa cam 250-300 de euro. Problema este ca nu iti poti pastra casa daca inchizi firma. Locuinta este considerata un activ al firmei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii