Peste 16 banci au fost amendate de ANPC pentru diverse nereguli
Data publicarii: 14-08-2008 | Finante-BanciProtectia Consumatorului a declarat razboi bancilor. In urma numeroaselor sesizari primite din partea clientilor, ANPC amendeaza, rand pe rand, bancile din Romania pentru o serie de nereguli. Peste 16 institutii financiar-bancare au fost sanctionate pana acum.
Romanii se plang, cel mai adesea, de comisioanele si dobanzile majorate peste noapte.
Inspectorii ANPC au primit peste 700 de sesizari impotriva bancilor in doar sase luni, numai din Capitala. Numarul reclamatiilor este, cu siguranta, de ordinul miilor, la nivelul tarii, dar nu exista o statistica in acest sens.
Cei mai multi clienti se plang de faptul ca trebuie sa restituie mai multi bani decat s-a stabilit initial prin contractul de credit. Sumele in plus provin din dobanzi, taxe si comisioane majorate.
Romanii sunt, insa, nemultumiti si pentru ca ajung pe lista rau-platnicilor, in baza de date a Biroului de Credit, fara sa fie anuntati in prealabil.
O parte din reclamatii se refera si la publicitatea inselatoare sau la informarea incompleta si incorecta cu privire la conditiile de creditare. Un alt motiv de suparare al clientilor este comisionul pe care bancile il percep pentru rambursarea anticipata a imprumutului.
Multe din neregulile sesizate au fost confirmate de inspectorii ANPC, iar bancile s-au ales cu amenzi de minimum 15.000 de lei fiecare. Chiar si ANPC recunoaste, insa, ca amenzile sunt infime. Bancile le platesc pe nerasuflate, fara sa indrepte, insa, lucrurile.
Am putea scapa, insa, de calvarul surprizelor neplacute de la banca indata ce proiectul ANPC impotriva neregulilor din sistemul bancar va intra in vigoare.
Noile reguli vor obliga bancile la mult mai multa transparenta si, sub nicio forma, nu vor avea voie sa majoreze vreun comision.
Momentan, proiectul este in dezbatere publica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman