Creditele pentru locuinte raman inaccesibile majoritatii populatiei
Data publicarii: 14-08-2008 | Finante-BanciFinantarea bancilor in proiecte imobiliare a scazut la 60 la suta in acest an, fata de 90 la suta, cat era in 2007, noteaza Cronica Romana. Fenomenele care au afectat piata imobiliara au fost atat scumpirea creditelor, cat, mai ales, pretentiile din ce in ce mai mari ale clientilor, care refuza sa mai cumpere o casa dupa niste simple planuri. Fenomenul cu care se confrunta piata imobiliara in prima jumatate a anului in curs a fost denumit de catre investitorii in domeniu "crestere lenta". Sistemul bancar a incetinit proiectele sustinute in 2007. Este dificil sa se mai obtina acum asemenea creditari.
In perioada 2006-2007 bancile imprumutau 90 la suta, iar acum doar 60 la suta. Cei care au intrat acum pe piata au greutati in a obtine sustinerea bancara a proiectelor lor. Se poate spune ca romanii incep sa fie din ce in ce mai maturi in privinta achizitiilor pe care le fac. Pe langa partea de creditare care este importanta mai intervine si acel factor de panica, adica potentialii investitori incep sa analizeze mai bine ceea ce trebuie sa faca. Au aparut foarte multe proiecte si ne aflam intr-o perioada de maturizare a pietei imobiliare din Romania.
In privinta locuintelor noi scoase la vanzare, 14.000 de apartamente, din ansamblurile rezidentiale din zona de est a Capitalei, acestea nu acopera decat 5 procente din necesar. Pretul mediu pe metru patrat in aceasta zona este de 1419 euro, variind intre 1236 de euro in zona Theodor Pallady, si de 1582 de euro in zona Vitan, sume la care se adauga TVA. Atat timp cat isi vor asigura o marja de profit din vanzare de 30 de procente, dezvoltatorii imobiliari vor continua sa activeze pe piata din tara noastra.
Afacerea pare profitabila, mai ales ca cererea de locuinte va continua, multi ani de acum incolo, sa depaseasca oferta. In concluzie, achizitionarea unei case va fi in continuare aproape imposibila, tinand seama, in primul rand, de veniturile omului de rand. Si, se pare ca nu exista premize ca in viitorul apropiat situatia sa se reglementeze. In zorii democratiei postdecembriste se estimasera cel putin trei decenii pentru normalizare. Parca se confirma!
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani