Micii intreprinzatori, la limita subzistentei!
Data publicarii: 14-08-2008 | AfaceriAproape 52% din lucratorii pe cont propriu spun ca sunt incapabili sa acopere cheltuielile necesare traiului. Cei mai multi nu pot nici macar sa-si asigure hrana zilnica, noteaza Adevarul.
Ancheta bugetelor de familie pe 2007, realizata de Institutul National de Statistica (INS), a consemnat si cateva lucruri cel putin ciudate, referitoare la gospodariile ai caror capi sunt lucratori pe cont propriu in activitati neagricole.
La capitolul "posibilitati de satisfacere a nevoilor de consum", 51,9% din intreprinzatorii chestionati au declarat statisticienilor ca "nu pot face fata cheltuielilor cu venitul lunar realizat".
Reamintim ca din categoria "lucratori pe cont propriu" fac parte, de regula, intreprinzatorii inregistrati ca persoane fizice autorizate si care desfasoara diverse activitati neagricole, cum ar fi croitorie, ceasornicarie, reparatii electrocasnice etc., dar si consultanta, publicitate sau creatie cultural-stiintifica. Despre ei se spune, in general, ca au venituri cel putin indestulatoare - in niciun caz ca ar fi muritori de foame!
Asigurarea hranei, cea mai mare problema
"Din cauza lipsei resurselor financiare", intreprinzatorii aflati in incapacitate de acoperire a costurilor au declarat, in cadrul anchetei INS, ca nu pot plati la timp chiria (3,5%), intretinerea locuintei (37,3%), energia electrica (19,7%), telefonul (8,9%) sau abonamentul radio-TV (7,4%). Cei mai multi insa (peste 80%) au afirmat ca s-au aflat "in imposibilitatea de a cumpara produse alimentare suficiente pentru asigurarea hranei"...
Ponderea celor care traiesc la limita subzistentei crescuse vertiginos in perioada 2004-2005 (ajunsese la peste 85%), insa ulterior a inceput sa scada spre 80% din totalul celor aflati in incapacitate de acoperire a costurilor vietii.
Particularii scapa greu de lipsuri
Comentand statisticile prezentate alaturat, sociologul Marian Preda a declarat ca nu trebuie confundate categoriile privilegiate de lucratori pe cont propriu cu marea masa a intreprinzatorilor. In multe meserii traditionale exista subgrupuri aflate la limita subzistentei, probabil oameni in varsta care cu greu pot gasi alte surse de venit. Insa aceasta raritate a banilor poate fi interpretata si ca saracie subiectiva", a precizat sociologul.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des