De ce scade pretul companiilor profitabile pe bursa
Data publicarii: 13-08-2008 | BursaPiata de capital reprezinta un barometru al economiei, aici cuantificandu-se mai ales rezultatele viitoare anticipate de catre investitori. Iar viitorul pare sumbru. Teoretic, cresterea profitului unei companii ar trebui sa se resimta pozitiv in pretul acelei firme pe bursa, anunta Petru Prunea, seful SSIF Broker Cluj, citat de Cotidianul. Practic, in ultima perioada, lucrurile au stat invers. Chiar daca Petrom, BRD, Banca Transilvania, Azomures au anuntat in acest an obtinerea unor rezultate istorice, pretul actiunilor lor pe piata a scazut.
"Multi investitori, in special speculatori, au cumparat actiuni la firmele rentabile cu doua saptamani inainte de anuntarea rezultatelor financiare, mizand pe cresterea pretului. Fapt care s-a si intamplat intre timp. In momentul in care firmele si-au anuntat rezultatele financiare, ei au vandut pentru a-si marca profiturile. Si atunci, oferta la vanzare fiind mai mare decat cea de la cumparare, pretul actiunilor a scazut", anunta Petru Prunea.
Compania Petrom a anuntat pentru primul semestru din acest an un profit istoric de 460 de milioane de euro. In ziua anuntului, adica pe 6 august, pretul actiunilor a scazut cu 4,51%. Pare absurd, numai ca speculatorii din piata au prevazut acest rezultat si au cumparat actiuni Petrom cu doua saptamani mai devreme. Iar in perioada 28.07-6.08 pretul actiunii Petrom crescuse cu 13,95%.
Si BRD a avut parte de un scenariu asemanator. Pe 28 iulie, o actiune BRD era evaluata la 18,6 lei. In ziua anuntului privind rezultatele financiare, adica pe 11 august, pretul unei actiuni BRD ajunsese la 19,9 lei. Deci o crestere reala de 6,98%. Si bineinteles o marcare de profit din partea speculatorilor, fapt care a condus la o scadere a actiunii BRD cu 1,51%. Chiar in ziua in care banca facea public faptul ca a inregistrat un profit istoric de 209 milioane de euro brut.
Scaderea pretului la actiunile profitabile de pe bursa mai poate fi pusa si pe seama efectelor crizei economice internationale care vor fi resimtite cu siguranta de companiile listate pe bursa, daca nu anul acesta, mai probabil in cel urmator: presiuni inflationiste mari cu efecte asupra activitatii tuturor companiilor, posibilitati de finantare a afacerilor mult mai dificile ca urmare a cresterii costurilor de finantare (in lei - ca urmare a cresterii dobanzilor in lei; in euro - ca urmare a devalorizarii leului si a cresterii dobanzilor in valuta), putere de cumparare mai mica a populatiei, ceea ce se va materializa intr-un consum mai redus si implicit in cifre de afaceri mai reduse ale companiilor romanesti, reducerea investitiilor straine in pietele emergente (inclusiv Romania) etc.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice