Salariatii BCR fac greva japoneza din cauza conditiilor dificile de munca
Data publicarii: 13-08-2008 | Finante-BanciSalariatii Bancii Comerciale Romane (BCR) afiliati la Federatia Sindicatelor Independente (FSI) din BCR vor protesta la locul de munca, de miercuri pana vineri, din cauza modificarii programului de lucru, a planului de concedieri si a inegalitatilor salariale, a spus presedintele FSI.
"Aceasta prima forma de protest presupune purtarea unor insemne specifice menite sa reflecte starea de nemultumire a salariatilor fata de tot ceea ce se intampla la nivelul BCR, fata de modalitatea in care patronatul intelege sa respecte drepturile legale ale acestora si fata de modul in care intelege BCR sa asigure un parteneriat cu salariatii reprezentati prin organizatia sindicala reprezentativa", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana, Ciprian Ionescu, citat de NewsIn.
El a mentionat ca dialogul cu reprezentantii BCR este, in continuare, deschis in masura in care se finalizeaza cu solutii la solicitarile si nemultumirile salariatilor.
Astfel, in perioada 13-15 august, cu posibilitatea prelungirii in functie de hotararea comuna a reprezentantilor FSI, membrii de sindicat vor purta banderole albe pe parcursul orelor de program.
"Au fost luate masuri, astfel incat activitatea la nivelul unitatilor teritoriale sa nu fie afectata, relatia cu clientii bancii sau programul de lucru sa nu fie perturbat, acestia urmand sa beneficieze pe tot parcursul desfasurarii formei de protest de toate serviciile oferite de BCR, ca intr-o zi normala de lucru", a mentionat Ciprian Ionescu.
Salariatii BCR sunt nemultumiti de programele de lucru pentru unitatile teritoriale (retail si corporate), stabilite fara a se avea in vedere si punctul de vedere al salariatilor.
Banca Comerciala Romana si-a modificat, din 14 iulie, programul de lucru cu publicul in sucursale si agentii, acesta incepand de la ora 9:00 si incheindu-se la 17:30 in cele mai multe unitati BCR. In unele sucursale mari, programul de lucru se incheie, insa, la 18:30.
Reprezentantii FSI BCR sustin, insa, ca noul program "nu este in concordanta cu nevoile clientilor, care nu au fost si nu sunt pregatiti pentru schimbarea regulilor deja cunoscute si cu care sunt obisnuiti". Acestia atrag, de asemenea, atentia ca multi clienti nu sunt pregatiti pentru folosirea canalelor alternative, precum cele de internet banking sau phone banking.
"Programul nu poate asigura respectarea dispozitiilor legale si a clauzelor contractuale referitoare la timpul normal de lucru de 8 ore/zi, cinci zile pe saptamana, acordarea repaosului saptamanal in doua zile consecutive (de regula sambata si duminica sau in alte doua zile stabilite prin contractul colectiv de munca sau regulamentul intern)", se arata in protestul salariatilor BCR.
Acestia se plang si de orele suplimentare care "priveaza salariatii de viata sociala si familiala", sustinand ca prin noul program nu sunt respectate dispozitiile legale si clauzele contractuale cu privire la sanatate si securitate in munca, "facand imposibila recuperarea capacitatii sau fortei de munca si expunand salariatii la riscuri majore, fiind o amenintare permanenta la starea de sanatate a salariatilor".
O alta nemultumire vizeaza concedierea colectiva, care va afecta semnificativ activitatea in unitatile teritoriale ale bancii prin reducerea mai multor posturi.
"Desi Federatia Sindicatelor Independente BCR s-a opus argumentat acestor intentii si, ulterior hotararii, patronatul a ignorat pana la aceasta data punctul nostru de vedere, urmand ca in perioada urmatoare sa soseasca probabil notificarea privind concedierea colectiva", se mai arata in protestul salariatilor BCR.
Sindicalistii considera ca, prin aceasta hotarare, salariatii care vor ramane in banca vor avea mai mult de lucru, urmand sa preia din sarcinile celor concediati, ceea ce i-ar putea determina sa urmareasca "prin orice mijloace incetarea raporturilor de munca cu BCR".
Salariatii BCR sunt nemultumiti si de faptul ca tintele la nivel de banca sunt stabilite fara a fi consultati, ceea ce le sporeste stresul.
"Am invederat de fiecare data patronatului ca nu suntem de acord ca indicatorii aferenti produselor subsidiarelor sa faca parte din sistemul BCR de premiere si am recomandat ca acestia sa faca obiectul unor intelegeri separate cu salariatii", sustin reprezentantii sindicatului.
Celelalte nemultumiri sunt legate de "inechitatile salariale si diferentele nejustificate intre salariatii BCR", nemultumirea avand la baza salariile de baza brute lunare, premierea si sporurile aferente muncii prestate suplimentar si in zilele de repaos saptamanal.
Pozitia oficiala a BCR: Motivele pe care se sprijina decizia sindicatului nu justifica in mod real o astfel de actiune
Unii angajati ai BCR participa de astazi la o actiune de protest programata pentru trei zile, urmare a deciziei Federatiei Sindicatelor Independente (FSI) din BCR. Actiunea consta in purtarea unei banderole albe de catre membrii de sindicat participanti.
Potrivit informarii primite ieri de conducerea bancii de la Federatia Sindicatelor Independente din BCR, actiunea de protest se desfasoara, citam "pentru toate solicitarilenemultumirile care v-au fost aduse la cunostinta anterior si care nu si-au gasit rezolvare pana astazi", se arata intr-un comunicat de presa al bancii remis BankNews.ro.
Conducerea bancii considera ca motivele pe care se sprijina decizia sindicatului nu justifica in mod real o astfel de actiune, mai ales in conditiile in care managementul BCR este in continuare deschis dialogului. "Credem cu convingere, asa cum am precizat mereu pana acum, ca dialogul deschis cu reprezentantii sindicatului este cea mai buna cale de a rezolva orice problema", declara conducerea bancii. "Nu credem ca acest process al dialogului ar fi inchis in vreun fel", subliniaza conducerea BCR.
"In spiritul abordarii constructive de pana acum, banca a facut FSI, saptamana trecuta, mai multe propuneri care vizeaza subiectele principale aduse in discutie de catre FSI, propuneri la care conducerea nu a primit un raspuns punctual oficial pana acum. Conducerea bancii spera ca dialogul va continua si cauta sa rezolve pe aceasta cale orice diferend", se mai arata in comunicatul bancii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice