Conflictul din Georgia nu are deocamdata niciun efect asupra pretului petrolului

Data publicarii: 13-08-2008 | International

Conflictul din Georgia, care ameninta un oleduct strategic ce transporta hidrocarburi de la Marea Caspica, nu a franat deocamdata ieftinirea petrolului, al carui pret a coborat cu aproape 40 dolari/baril in decurs de o luna si a atins marti pragul de 110 dolari/baril, potrivit AFP.

In pofida amenintarii posibile pentru aprovizionarea cu petrol pe care o reprezinta conflictul, pretul unui baril de titei a coborat pana la 110 dolari la Londra, pentru prima data de la sfarsitul lui aprilie, si pana la 112,48 dolari pe piata new-yorkeza.

Variante la BTC

Cu toate ca Georgia nu produce petrol, este considerata de catre tarile occidentale ca o cale importanta de transport de hidrocarburi de la Marea Caspica, in conditiile in care micul stat pro-occidental este strabatut de conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), care ajunge la portul mediteranenan Ceyhan din Turcia.

Oleducutul, cu o capacitate maxima de transport de 1,2 milioane de barili de titei pe zi, a carui constructie a costat 3 miliarde de dolari, a fost inaugurat in 2006.

Aviatia rusa a bombardat conducta, au afirmat, marti, autoritatile georgiene. Comandamentul rus a reactionat si a afirmat ca oleductul BTC "nu este o tinta" a armatei ruse, iar reprezentantii companiei BP, care opereaza conducta, au spus ca nu stiu nimic despre un astfel de atac.

Situatia poate parea paradoxala: pretul petrolului continua sa scada, in conditiile in care un element de infrastructura care transporta mai mult de 1% din oferta mondiala de titei pare amenintat direct.

Indiferenta aparenta a jucatorilor de pe piata petroliera este explicata, totusi, de o serie de elemente.

"Oleductul BTC oricum nu functioneaza in acest moment, pentru ca l-au atacat kurzii pe teritoriul turc", a reamintit analistul Natalia Lescenko, de la compania independenta de consultanta Global Insight.

Transportul prin conducta BTC este suspendat din 5 august, cand oleoductul a fost afectat de un incendiu provocat de o explozie pe un tronson din estul Turciei.  

Intreruperea reduce riscurile legate de un eventual atac: daca BTC ar fi bombardata, "nu va fi niciun incendiu, pentru ca nu are ce sa arda", a sustinut analistul, citat de AFP.

"Tronsonul georgian este destul de scurt, ceea ce face ca oleductul sa poata fi reparat destul de repede, cu o intarziere de aproximativ sase saptamani, potrivit estimarilor noastre", a adaugat Lescenko.

Alt factor care calmeaza ingrijorarile este existenta unor rute alternative la oleductul BTC, precum transportul pe cale ferata, oleductul rusesc care ajunge la terminalul Novorossiisk de la Marea Neagra sau conducta ce ajunge la portul georgian Supsa.   

Intarirea dolarului, mai importanta pentru petrol decat razboiul

Pe de alta parte, razboiul de propaganda dintre Rusia si Georgia ii face pe jucatorii de pe piata petroliera sa fie prudenti, adica sa reactioneze mai putin la diferite anunturi.

"In conditiile in care cele doua parti aflate in conflict s-au angajat intr-un razboi de dezinformare, este dificil sa tranzactionezi petrol in functie de marile titluri legate de conflict", a spus analistul Olivier Jakob, de la compania de consultanta Petromatrix.

Nu in ultimul rand, piata a fost "calmata sa afle ca Rusia isi va opri operatiunile militare", a precizat un analist de la casa de brokeraj Sucden, Andrei Kriusenkov.  

Presedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat marti oprirea operatiunilor militare rusesti din Georgia.

Indiferenti la situatia din Caucaz, jucatorii de pe piata petroliera nu au fost atenti decat la scaderea consumului de titei si la aprecierea dolarului, mai observa AFP.

"Dolarul continua sa se aprecieze de la sfarsitul saptamanii trecute", iar acest lucru creeaza presiuni asupra pietei petroliere, a mentionat Kriusenkov.

Aprecierea dolarului descurajeaza plasamentele in petrol, deoarece scade puterea de cumparare a investitorilor din zona euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: