Discrepante mari intre tarifele brokerilor
Data publicarii: 12-08-2008 | BursaAtingerea unui randament ridicat pentru investitiile bursiere depinde nu numai de cat de mult cresc actiunile din portofoliu, ci si de comisioanele platite la tranzactionare. Conso a realizat o analiza a comisioanelor practicate de principalii brokeri, ce arata ca exista diferente mari intre tarife.
Atunci cand face tranzactii cu actiuni la bursa, investitorul plateste brokerului un comision. Acesta se achita atat la cumparare cat si la vanzare, fiind exprimat ca procent din valoarea tranzactiei.
O analiza a comisioanelor practicate de principalele societati de servicii de investitii financiare (SSIF) a gasit discrepante destul de mari intre oferte. Acest lucru arata o concurenta slaba intre brokeri, desi pe piata exista peste 70 de societati de profil.
De exemplu, pentru o suma de investit de 30.000 de lei, cel mai avantajos SSIF, din punct de vedere al comisioanelor este Vanguard care practica un comision de 0,8%. In schimb, dintre societatile luate in calcul, cele mai mari tarife apar la Intercapital Invest si BCR Securities, care cer un comision de 1,5%.
Asa cum se observa, investitorii isi pot reduce la jumatate costurile de tranzactionare
daca isi aleg mai atent firma de brokeraj.
Majoritatea SSIF-urilor solicita comisioane cuprinse intre 0,9% si 1,2%. In toate cazurile, ele depind de sumele investite. Nivelul lor scade pe masura ce se fac tranzactii de valori mai mari, putand sa coboare sub 0,5%, in cazul unei investitii de peste 500.000 de lei.
Pragul de intrare la Bursa
Un alt aspect de care trebuie tinut cont este ca societatile de brokeraj impun clientilor sume minime ce trebuie investite pentru a le deschide cont. De regula, acestea depind de profilul de investitori pe care brokerul doreste sa-i atraga.
In anumite cazuri este nevoie de numai 1.000 lei pentru a avea acces in ringul BVB, in timp ce alti brokeri nu accepta decat clienti care doresc sa investeasca cel putin 100.000 euro.
De regula, brokerii solicita o suma minima ce variaza intre 1.500 lei si 5.000 lei. Cei mai "pretentiosi" din acest punct de vedere sunt cei de la ING Bank, care impun o limita de 100.000 euro, si UniCredit CAIB Securities, cu 50.000 de euro.
La polul opus se afla Eldainvest, cu o limita de 1.000 lei. KBC, liderul de piata, solicita o suma minima de 10.000 de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman