Vanzarile mondiale de spatii comerciale au scazut cu 49%
Data publicarii: 11-08-2008 | InternationalVanzarile mondiale de spatii comerciale au scazut cu 49%, echivalentul a 306 miliarde de dolari, in primele sase luni din 2008 fata de aceeasi perioada a anului trecut, tarile vestice fiind cele mai afectate, potrivit unui raport al Real Capital Analytics.
Schimbarea directiei capitalului a devenit evidenta in prima parte a anului, cand Tokyo a ajuns o piata mai activa decat Londra sau New York, iar investitorii s-au indreptat mai mult spre Asia, decat spre America sau Europa.
Vanzarile au scazut puternic in majoritatea tarilor cu economie dezvoltata in timp ce Brazilia, Rusia, India, China, precum si multe alte state emergente au inregistrat cresteri.
Tarile in curs de dezvoltare au atras 25% din tranzactii, o crestere cu 10% fata de 2007. In calcul au fost luate doar proprietatile cu o valoare mai mare de 10 milioane de dolari.
Spatiile deja construite au fost singurele tipuri de proprietati care au consemnat o crestere, cu un plus de 11%, sustinute si de vanzarea cu 2,3 miliarde de dolari a Chelsea Barracks din Londra.
"Incetinirea ritmului de crestere al economiilor europene si aparitia unor noi reglementari in China care obstructioneaza cumpararea de teren, ar putea face ca acest sector sa cunoasca in curand un declin similar restului proprietatilor", se arata in raport.
Scaderile cele mai mari s-au inregistrat la spatiile de birouri, cu 60%, si la vanzarea de hoteluri, cu 68%. Vanzarile de spatii comerciale au avut un declin de 54%. Vanzarile de proprietati industriale (depozitele si centrele de distributie), au scazut cu 38%. Centrele rezidentiale au inregistrat o diminuare a vanzarilor de 34%.
Din cele 84 de tari analizate, 35 au raportat cresteri pentru prima jumatate a anului, 30 dintre ele fiind in piete emergente. Piata indiana s-a dublat, cea braziliana a crescut cu 40%, Rusia cu 19%. De cealalta parte, piata din SUA a scazut cu 63%, cea germana cu 65% iar cea britanica cu 57%.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des