Inflatia si cresterile salariale, pericole pentru economie
Data publicarii: 11-08-2008 | EconomieIntr-un interviu acordat in exclusivitate ziarului "Adevarul", Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul regional al Fondului Monetar International (FMI), face o radiografie a performantei economice. Punctele forte remarcate sunt cresterea economica si colectarea veniturilor bugetare.
Cresterea economica nu este insa una sanatoasa. Ansola considera ca inflatia a dus la supraincalzirea economiei. Un rol important in scumpirile din ultimele luni l-au avut cresterile salariale, declinul leului si expansiunea creditarii populatiei. Ansola apreciaza drept gresita politica Guvernului de cheltuire, prin rectificarea bugetara, a banilor incasati suplimentar din taxe si impozite.
Acesti bani ar fi putut sa fie de folos in momentul previzibil al incetinirii ritmului de crestere economica. Oficialul FMI este in schimb de acord cu actuala politica a BNR de scumpire a creditelor.
Reprezentantul regional principal al FMI, Juan Jose Fernadez-Ansola, atrage atentia ca saltul PIB este alimentat de inflatie prin cresterile salariale si deficitul bugetar
Rectificarea bugetara nu era necesara. Surplusul trebuia pastrat pentru a interveni in sustinerea economiei in cazul in care "aterizarea" nu va fi chiar usoara.
Dupa integrarea in Uninea Europeana, s-a creat falsa impresie ca Romania nu mai are niciun motiv sa se supuna vreunui tip de exigenta a FMI.
Chiar daca nu mai are semnat cu FMI un acord de asistenta, Romania are totusi obligatii ce rezida din calitatea sa de membru al importantei institutii financiare mondiale.
Supravegherea FMI ii vizeaza pe toti membrii sai, echipe de lucru dedicate consultandu-se periodic cu autoritatile locale, monitorizand si analizand evolutiile macroeconomice in baza carora periodic sunt alcatuite rapoarte de tara.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice