Pensiile private obligatorii, cu conturile goale
Data publicarii: 08-08-2008 | Finante-BanciPensiile private scot la iveala haosul de la Casa Nationala de Pensii, noteaza Gandul. Batranii se plang de ani de zile ca stau cu lunile pe la cozi, fara nici o speranta, li se pierd dosarele si sunt repeziti cand reclama. Din martie, insa, de cand a intrat in "functiune" sistemul privat de pensii, balamucul se poate "contabiliza": aproape un sfert dintre romanii care au aderat la un fond au conturile goale.
Mai exact, in prima luna (martie) au fost 961.355 de conturi goale, in aprilie - 876.716, iar in mai - 895.122. Exista doua posibile explicatii: ori cateva sute de mii de oameni au fost "aderati" la un fond de pensii desi nu aveau serviciu, ori declaratiile pe baza carora ar fi trebuit sa le fie virati bani in cont s-au ratacit. Reamintim ca pentru a vira 2% din salariul unui angajat in contul acestuia deschis la un fond de pensii private obligatorii, angajatorul trebuie sa depuna lunar la Casa Nationala de Pensii o declaratie si apoi sa vireze banii la ANAF. Daca a depus banii, dar nu si declaratia, banii vor zace in trezorerie pe termen nelimitat.
Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, exclude prima varianta. "Au intrat in sistemul de pensii private numai tinerii pana in 35 de ani care avusesera un job cu cel mult un an inainte de inceperea campaniei de aderare si, bineinteles, salariatii intre 35 si 45 de ani care au dorit sa intre in acest sistem. Or, in decurs de un an nu au fost 900.000 de concedieri sau demisii. Este o cifra care ar ar fi influentat Statistica, or numarul total de salariati a ramas aproape constant". A doua varianta pare mai plauzibila, mai ales ca in prima luna de strangere a cotizatiilor, Mariana Campeanu, presedinta Casei Nationale de Pensii, lasase sa se inteleaga ca cele 900.000 de conturi goale s-ar fi datorat angajatorilor care n-au depus la timp declaratiile in numele angajatilor. Campeanu daduse atunci si o lista de angajatori neseriosi, printre care firme cu prestigiu.
Fiind prima luna in care se experimenta in Romania sistemul pensiilor private obligatorii, am considerat ca, probabil, o parte din angajatori nu au inteles exact mecanismele. Cum au trecut trei luni in care numarul conturilor goale a ramas impresionant, am cerut Casei Nationale de Pensii sa ne comunice cat la suta dintre conturile goale se datoreaza faptului ca romanii inscrisi in sistemul pensiilor private nu au un job, si cat la suta se datoreaza angajatorilor care n-au depus declaratiile.
Raspunsul a fost stupefiant: functionarii Casei de Pensii habar n- au. Sau, cu cuvintele lor, transmise oficial ziarului Gandul: "Pentru obtinerea la nivel central a informatiilor solicitate sunt necesare prelucrari suplimentare ale bazelor de date, care nu pot fi efectuate in aceasta perioada de varf". Mai mult, in raspunsul primit, datele care prezinta numarul de conturi goale sunt vopsite ca sa para in scadere. Astfel, Casa Nationala de Pensii ne-a comunicat ca in luna martie nu s-a virat nici o suma in 961.355 de conturi, in aprilie - in 722.749, iar in mai - in 662.507. "Daca ne referim la conturile in care nu s-a virat nici un ban de la inceputul perioadei de cotizare pana acum, cifrele (de mai sus, n.n.) sunt corecte. Daca ne referim la numarul total de conturi goale, scaderea n-a fost, din pacate, atat de mare. In martie, de pilda, au fost 961.355 de conturi goale, iar in mai - 895.122. Este adevarat ca nu toti cei care n-au primit nici un ban in martie sunt aceeasi cu cei care n-au primit nici un ban in mai, numele au variat, sumele au variat, dar numarul total al conturilor goale a ramas foarte mare", spune Mircea Oancea.
Conturile goale aduc pagube atat romanilor de rand, care si-au pus speranta intr-o pensie privata, cat si administratorilor. Romanii de rand vor simti la pensie fiecare leu care va fi "ratacit" in cei 30 de ani de cotizatie, administratorii fondurilor au pierderi de zeci de milioane de euro. Numai comisioanele platite brokerilor pentru atragerea celor 900.000 de pagubosi cu conturi goale se ridica la circa 40 de milioane de euro. Si in fiecare luna paguba creste, pentru ca adminstratorii ar trebui sa incaseze 2,5% din fiecare suma depusa. Nervii pe care si-i fac cetatenii cu conturi goale si administratorii fondurilor sunt insa inutili. Ce lamuriri am primit noi de la Casa Nationala de Pensii privind misterul sutelor de mii de conturi goale au primit si ei si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani