Greseala sefilor ne poate lasa fara pensie
Data publicarii: 06-08-2008 | Finante-BanciBazele de date din Romania sunt realizate pe baza codului numeric personal (CNP), iar daca o cifra din CNP este transmisa gresit de angajator catre sistemul de pensii, banii din contributii ramand blocati intr-un cont care nu exista sau la care viitorul pensionar nu poate avea acces, se arata intr-o analiza din numarul de astazi al revistei "Capital".
Cazuri concrete
Acest tip de erori a fost scos la iveala de sistemul pensiilor private. Jurnalistii au plecat de la cazul Magdei M., care a semnat actul de aderare la Pilonul II de pensii private obligatorii, insa, dupa incheierea perioadei de subscriere, nu s-a regasit pe niciuna din listele participantilor la acest sistem.
Dupa mai bine de doua luni de cercetari, Magda a aflat ca angajatorul a transmis gresit codul sau numeric personal atunci cand a virat contributia sociala catre stat. In concluzie, contributiile Magdei au fost blocate intr-un cont-fantoma, constituit pe baza unui CNP gresit.
"In cazul in care angajatorul comunica eronat un CNP prin declaratiile nominale lunare, are obligatia legala sa transmita o declaratie rectificativa, urmand ca modificarea actului de aderare din sistemul de pensii administrat privat sa fie operata in acelasi timp cu datele corespunza toare din sistemul public de pensii", este punctul de vedere oficial al Casei de Pensii.
Pentru aceasta insa, cineva trebuie sa sesizeze greseala din actele publice. Desi, pana in prezent, cazuri de acest gen nu au fost semnalate in numar foarte mare, pensiile private sunt abia la inceput, iar in sistemul public nu se cunoaste cu exactitate situatia, intrucat aceasta se bazeaza in principal pe declaratiile nominale ale angajatorilor.
Mai mult, 21,5% din conturile de pensii private sunt goale, potrivit datelor Casei de Pensii. Presedintele institutiei, Mariana Campeanu, considera insa ca acestea se vor completa in maximum patru luni, pe masura ce persoanele care au semnat acte de aderare vor desfasura activitati generatoare de venituri.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani