Bancile chineze, cel mai putin afectate de criza creditelor
Data publicarii: 05-08-2008 | InternationalBancile chineze s-au dovedit, pana in prezent, cele mai eficiente in evitarea crizei creditelor generata de SUA, in conditiile in care trei dintre cele mai mari sase institutii financiare le apartin.
Chiar daca in ultima perioada actiunile bancilor chineze au scazut, cunoscand chiar o depreciere de 20% pe bursa din Hong Kong, raman totusi mult mai ferite in fata avalansei ipotecare, care a maturat deja zeci de banci din America si Europa.
Potrivit datelor colectate de Bloomberg, aproape nici un dolar din cele 480 miliarde estimate ca pierderi nu au venit din institutiile de credit chineze.
In comparatie cu gigantii americani Citigroup si Bank of America, pana nu demult cele mai mari banci din lume, bancherii chinezi pot rasufla usurati. Industrial&Comercial Bank of China (ICBC), principala banca chinezeasca, a raportat un profit in crestere cu 50% in prima jumatate a anulu. China Citic Bank, pentru accesi perioada, a afisat un profit de 150%, procent la care cu greu ajungeau bancile americane chiar in perioada lor de glorie. China Construction Bank urmeaza sa isi faca public profitul zilele urmatoare dar, potrivit analistilor, este de peste 50%.
Cresterile puteau fi sensibil mai mari daca nu ar fi fost investite sume importante in institutii financiare occidentale. Astfel, o serie de fonduri chinezesti au cumparat actiuni in valoare de 19,3 miliarde dolari la companii precum Barclay Plc, Fortis, Standard Bank Group, etc. Valoarea de piata actuala este cu 7 miliarde mai mica.
Aceste pierderi au determinat bancherii chinezi sa fie mult mai prudenti in a face noi achizitii peste Ocean. In schimb, bancherii occidentali care au investit in China au suficiente motive sa se felicite. Bank of America a cumparat in 2005 9% din actiunile China Construction Bank. Acum valoarea teoretica a actiunilor este de 17 miliarde dolari.
Atat pentru bancile autohtone cat si pentru cele straine, valoarea propriilor investitii nu se reduce doar la pretul actiunilor. Bancile occidentale vand, la randul lor, servicii financiare pe o piata cu o crestere de 10% pe an.
Analistii financiari considera ca orizontul de crestere al Chinei se poate intinde pe termen lung, nefiind nici un semn ca economia asiatica ar avea vreo fisura.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări