Cum devii proprietar in siguranta
Data publicarii: 05-08-2008 | ImobiliarePentru a nu avea surprize neplacute la cumpararea unei proprietati imobiliare trebuie verificate mai multe lucruri, noteaza Cotidianul.
Valabilitatea si corectitudinea actelor originale ale proprietatii pot fi verificate apeland la serviciile unui avocat sau ale unui notar. In cele mai multe cazuri, consultanta nu costa nimic. "Spre exemplu, daca se apeleaza la un notar, acesta nu va percepe nici un tarif in ideea ca actele tranzactiei vor fi perfectate la cabinetul lui notarial", a spus Dan Ciobanu, director de vanzari al agentiei imobiliare Media City.
Mult timp si multe drumuri pot fi scutite daca proprietarii au deja istoricul proprietatii. "Istoricul proprietatii indica toti proprietarii acelui bun", a precizat Dan Ciobanu. Daca vanzatorul nu il are, va trebui sa treaca pe la fiecare notar unde s-au perfectat actele cu fostii detinatori.
Istoricul proprietatii este obligatoriu in cazul imobilelor cumparate prin credit imobiliar, intrucat este solicitat de banca. Cei care cumpara proprietati retrocedate nu au de ce sa-si faca griji. Este o vanzare simpla. Imobilul a fost retrocedat proprietarului de drept si acesta il vinde. "Nu la fel se poate spune despre imobilele dobandite prin Legea Lupu de reimproprietarire. Proprietarii au voie sa vanda dupa zece ani, dar, primind alte proprietati decat cele originale, pot aparea proprietarii de drept. Cine cumpara se poate trezi cu procese", a adaugat directorul de vanzari al Media City.
Trebuie solicitat dosarul cadastral al terenului si al eventualelor constructii ce se afla pe acest teren. "Dosarul cadastral va arata suprafata exacta a terenului sau a casei", a spus Lucian Bolcas, administratorul site-ului constructii.ro. Apoi, proprietarul are nevoie de extrasul de la administratia financiara. De asemenea, mai este necesar extrasul de carte funciara, obligatia de eliberare a acestuia revenind tot vanzatorului. El trebuie sa mearga la notar, iar timpul necesar eliberarii extrasului de carte funciara este de doua zile. Acest act arata ca imobilul nu are probleme juridice (litigii, partaje).
De asemenea, extrasul de carte funciara va contine si masuratorile imobilului. "Trebuie sa i se ceara vanzatorului dovada ca terenul se afla in intravilan. Este posibil sa fie in intravilan si sa fie momentan in circuitul agricol. In acest caz va mai trebui platita o taxa suplimentara pentru a se putea construi acolo", ne-a spus Lucian Bolcas. Pe langa bani, noul proprietar va pierde si timp. "Trecerea unui teren extravilan construibil costa cateva sute de lei si dureaza cateva saptamani. Trecerea de la intravilan agricol la construibil se face cu acordul primariei."
Cat este impozitul pe tranzactie
Impozitul pe tranzactie, pe care il plateste vanzatorul, este de 6.000 de lei, plus 3% in cazul proprietatilor care depasesc valoarea tranzactiei de 200.000 de lei si care au fost instrainate in mai putin de trei ani de la data cumpararii. Cei care isi vand proprietatile dupa trei ani de la data dobandirii platesc un impozit de 4.000 de lei, plus 2% la tranzactiile de peste 200.000 de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii