Isarescu: volatilitatea pietei internationale aduce riscuri de depreciere pentru leu
Data publicarii: 05-08-2008 | Finante-BanciLeul este supus unor presiuni de depreciere cauzate de turbulentele externe, insa eventualele fluctuatii sunt controlabile pe termen scurt, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Pe termen lung, nu putem estima in ce fel turbulentele externe vor influenta cursul, insa pentru o perioada mai scurta, aceste riscuri sunt predictibile. Pietele au o anumita volatilitate, exista un risc de depreciere a monedei nationale, insa acesta este in limitele controlabile", a mai spus Isarescu.
Viceguvernatorul BNR, Crisan Popa, a spus, referitor la cursul de schimb, ca nu anticipeaza fluctuatii semnificative, nici in sus nici in jos pentru perioada urmatoare.
Referitor la riscurile de adancire a deficitului bugetar, Isarescu a precizat ca BNR le ia in calcul, insa "nu exagereaza in evaluarea lor".
Guvernatorul BNR a reamintit ca estimeaza mentinearea deficitului de cont curent la 14% din produsul intern brut (PIB) in acest an, dar ca acest nivel este in continuare ridicat.
Referitor la impactul majorarilor salariale si de pensii, guvernatorul BNR a spus ca acesta este greu de calculat.
Pe de alta parte, banca centrala include cresterea salariului minim si majoarea anuntata a pensiilor printre motivele pentru cresterea prognozei de inflatie in acest an, de la 6 la 6,6%.
"Schemele din raportul asupra inflatiei arata cat de complicat este mecanismul de evaluare a impactului majorarilor salariale asupra cresterii pretuurilor. Noi nu ne pronuntam astfel, ci ne referim la riscurile dinspre nivelul general al veniturilor, tendinta acestora si corelatia cu productivitatea muncii", a mai spus Isarescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii