Bloc de locuinte care foloseste energie neconventionala
Data publicarii: 05-08-2008 | MediuMinistrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, Laszlo Borbely, a inaugurat, luni, la Sancraiu de Mures, primul bloc de locuinte construit pe structura metalica, cu o tehnologie noua si pentru incalzire, prin instalarea de pompe geotermale, care folosesc caldura solului si nu polueaza.
"Blocul are calorifere mai mari pentru ca foloseste o pompa de caldura, pentru care se face foraj la 130-150 de metri. Aerul cald care se pompeaza din adancime ajuta la incalzire. Nu numai ca e ecologic, ci o sa plateasca si mai putini bani cei care o sa stea aici. Vom utiliza la mai multe blocuri asemenea solutii ecologice si noi. Pornim deocamdata cu circa 200 de apartamente", a declarat ministrul.
La constructia acestor blocuri s-au folosit, in premiera, si alte tehnologii performante: structura metalica cu diagfragme de beton armat turnate in cofraje pierdute din polistiren extrudat.
Blocul din Sancraiu de Mures face parte dintr-un proiect de 100 de blocuri construite pe structura metalica, alte constructii fiind in derulare la Baia Sprie, judetul Maramures, Roznov - judetul Neamt, Lugoj - judetul Timis si Cehu Silvaniei - judetul Salaj, unde lucrarile sunt inca nedemarate ca urmare a schimbarii amplasamentului. Blocurie executate prin a doua tehnologie, cu diagfragme de beton armat turnate in cofraje pierdute din polistiren extrudat, sunt in constructie la Borsec, judetul Harghita, comuna Ghelinta din judetul Covasna, comuna Horea din Alba, comuna Dumitra - Bistrita Nasaud, Ocnele Mari - Valcea si Cogealac - Constanta.
Ministrul Borbely a explicat de ce a ales sa inaugureze acum acest bloc, cand in alte zone din tara sunt probleme mai mari. "Chiar daca sunt inundatii, viata merge inainte. Cand m-au intrebat de ce venim aici sa predam blocurile, cand sunt aceste tragedii in tara, am spus ca nu putem opri aceste lucruri. E bine ca predam aici un bloc cu 20 de apartamente, dupa care ma voi deplasa in judetele care sunt lovite de inundatii. Prima mea constatare este ca mergem inainte cu constructia locuintelor ANL si iata ca, dupa trei ani de zile, inauguram primul bloc cu tehnologii noi", a spus Borbely.
Ministrul a reamintit faptul ca in Romania constructorii sunt extrem de conservatori si accepta cu greu noua tehnologie si ca i-a fost destul de greu sa-i convinga sa le foloseasca. "Sunt doua tipuri de tehnologii pe care le folosim, iar aceasta tehnologie este pe structura metalica. Iata ca nu numai ca se poate construi cu tehnologii noi, ci se poate construi repede si in conditii calitative bune. Ca si izolare si ca finisaj este un bloc frumos, dupa parerea mea, care a fost terminat in circa 5 luni de zile. In general, predarea unui bloc se face intr-un an sau chiar mai mult de an, si iata ca aici s-a terminat in cinci luni, a inceput in februarie si a fost terminat in iulie", a precizat Borbely.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice