Cele mai scumpe orase din America
Data publicarii: 04-08-2008 | InternationalDevalorizarea dolarului si criza financiara au coborat anul acesta metropolele americane in topul celor mai costisitoare asezari urbane din lume, noteaza Adevarul.
Sa stai la New York sau la Los Angeles poate fi un privilegiu. Dar pentru asta trebuie sa platesti mai mult, intrucat cele doua orase raman cele mai scumpe din America de Nord.
Locuitorii New York-ului se pot bucura oricand de o plimbare pe faimosul Fifth Avenue, de privelistea unui birou din centrul financiar din Manhattan sau de oaza de verdeata din Central Park, dar toate acestea costa bani grei.
Dintre toate orasele Statelor Unite ale Americii, New Yorkul ramane si anul acesta cel mai scump, la propriu. Chiria medie a unui apartament de lux, cu doua dormitoare, nemobilat, este de 4.500 dolari pe luna. Dar in cea mai populata metropola americana totul e mai scump, de la o cina in oras pana la imbracaminte, iar un hamburger costa, in medie, 5,89 dolari, scrie "Forbes".
La Los Angeles, in schimb, viata e scumpa mai ales din cauza navetei. Un sofer petrece in medie 72 de ore pe an blocat in trafic si plateste acum pe un galon (3,78 litri) de benzina, in medie, 4,46 dolari.
Fiecare oras, cu atuurile sale
Economistul Edward Glaeser de la Harvard University explica popularitatea celor doua orase prin faptul ca ambele sunt "fabrici de idei". "New Yorkul este un centru al industriilor care produc idei, precum finantele si mass-media", spune profesorul, citat de "Forbes".
De cealalta parte, Los Angelesul este centrul industriei divertismentului si ramane scump in parte pentru ca multi prefera clima temperata de acolo.
Pe locul trei in topul celor mai scumpe orase americane se afla Miami, care atrage prin viata de noapte, dar si prin numarul mare de profesionisti care activeaza aici, iar Honolulu, situat pe locul patru, ramane scump datorita afluxului mare de turisti, in special asiatici.
San Francisco, in schimb, profita din plin de miliardele castigate din Silicon Valley: locuinte luxoase, restaurante la fel de scumpe si o mare cerere pentru de toate.
Un lucru e cert totusi: in comparatie cu alte metropole ale lumii, orasele americane se ieftinesc si, in comparatie cu anul trecut, toate au coborat multe pozitii in topul realizat de Mercer. Si asta, din cauza ieftinirii dolarului, care face ca viata americana sa para mai ieftina decat cea din Moscova, Londra sau Hong Kong.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman