Ia-ti concediu, dar nu oricum!

Data publicarii: 04-08-2008 | HR/Cariere

Perioada vacantelor trebuie programata si anuntata din timp, astfel incat activitatea departamentului din care faci parte sa nu fie perturbata.

Este august, vremea concediilor, iar una-doua saptamani de odihna sunt bine-venite, mai ales dupa o munca de un an. Specialistii in resurse umane spun insa ca, indiferent de durata vacantei, ea trebuie anuntata din timp. De altfel, la marile companii, concediile se programeaza din vreme, chiar de la inceputul anului, astfel incat sa existe macar teoretic o schema cu angajatii care vor ramane la serviciu, pe baricade.

"Daca firma lasa la latitudinea angajatilor perioada de concediu, este bine ca superiorii sa fie anuntati din timp despre intentia unui salariat de a pleca in vacanta, pentru a se putea reorganiza fluxul activitatilor", spune psihologul Oana Catargiu, directorul general al Evolve Group.

Pe de alta parte, sunt firme care stabilesc ca o luna din an, de exemplu august, sa fie libera pentru toti salariatii. Exista insa si locuri de munca unde se lucreaza cu motoarele turate in sezonul de vara. "Toate companiile ale caror produse cunosc un varf de vanzari in perioada de vara vor avea cu siguranta limitari in acordarea concediilor de odihna in aceasta perioada, in special pentru angajatii din zonele gen produc- tie, logistica, marketing, vanzari", sustine Madalina Uceanu, executive director al AIMS Human Capital Romania.
 
Deleaga inainte sa pleci!

Nu putine sunt cazurile in care telefoanele angajatilor suna neincetat si in timpul concediului, ei fiind deranjati de colegi care le cer sprijinul in rezolvarea unor situatii. Acest gen de intreruperi sunt foarte nocive pentru relaxare.
 
"Cei care pleaca ar trebui sa incerce sa le minimizeze, printr-o buna delegare si prin stabilirea unor baremuri de urgenta pentru care pot fi deranjati. Evident, optiuni sunt si inchiderea telefonului sau plecarea in concediu intr-o zona fara acoperire GSM", este de parere Constantin Ferseta, marketing manager al Neogen. Cea mai buna solutie este, spun expertii, delegarea sarcinilor inainte de a pleca in concediu. "Asigura-te ca persoana care iti va tine locul are competentele necesare si se bucura de incredere. In acest fel, vei avea un concediu linistit", spune business-coach-ul Alin Ghizasan.

Nu te intoarce de luni!

La revenirea din concediu, ai nevoie de o zi-doua pentru reacomodare. Cu cat concediul a fost mai lung, cu atat aceasta perioada este mai dificila. Expertii spun ca poti sa te simti obosit sau demotivat si chiar ai putea avea dificultati in a avea aceleasi performant e. "Conducerea firmelor trebuie sa manifeste intelegere fata de aceste situatii, ele fiind inerente naturii umane", spune psihologul Oana Catargiu.

Pentru reacomodare, specialistii sugereaza ca prima zi de lucru sa nu fie luni, iar responsabilitatile sa fie cat mai usoare.

PRESIUNE SOCIALã

"Ce, tu crezi ca eu sunt mai fraier?!"

Constantin Ferseta, marketing manager al Neogen, spune ca, de regula, concediile se iau in doua perioade: odata cu toata lumea - vara si iarna, si de Sarbatori. El apreciaza ca e o decizie luata prin presiune sociala: "Se spune 'toata lumea isi ia atunci concediu. Ce, tu crezi ca eu sunt mai fraier?!'". Exista insa si varianta in extrasezon, recomandata de Constantin Ferseta, cand oricum sunt preturile mai mici.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: