10 mituri care-ti dau batai de cap
Data publicarii: Astazi, 02-08-2008 | LifestylePresa cotidiana este plina de cercetari, studii, experimente care iti pot transforma ziua intr-un cosmar. Aproape tot ce folosim, mancam sau producem poate fi demonstrat ca fiind nociv, iar unii par a-si fi facut o profesie din a depista partea malefica a oricarui lucru.
Paradoxul este ca o stire prinde mai bine, devine mai credibila, cu cat este mai terifianta. Iar daca aceeasi poveste o gasesti in doua sau mai multe locuri, se cristalizeaza o certitudine. Din toata aceasta mare de lucruri considerate pernicioase am selectat zece si le-am privit si dintr-o perpectiva mai optimista. Desigur, nimeni nu poate sa garanteze ca sunt pe de-a-ntregul sigure. Dar nu strica sa privim si partea plina a paharului din cand in cand.
1.Mancarea tip fast-food ucide. S-au scris, probabil, milioane de articole pe marginea acestui subiect. Grasimile saturate din compozitia mancarurilor gen Mc Donald's au fost gasite responsabile de aparitia cancerului si a obezitatii. Totusi, conform unui studiu riguros realizat de un institut israelian, cei care exclud complet din alimentatie grasimile saturate ajung sa aiba probleme mai mari cu colesterolul decat cei care consuma moderat.
2.Aerul conditionat din masina distruge planeta. Se stie ca folosirea aerului conditionat sporeste consumul de combustibil. Dar nu atat de dramatic incat sa trezeasca remuscari ecologiste. Teste efectuate in tunele aerodinamice au demonstrat ca plusul de consum este similar cu cel dat de rularea cu geamurile deschise la o viteza de 90 de km pe ora.
3.Fructele importate inseamna mai multa poluare. Sigur, trebuie sa fii ecologist extrem ca sa te gandesti atat de departe. Dar daca chiar esti, un studiu vine sa iti alunge nelinistile. S-a constatat ca in multe cazuri transportul unor fructe aduse din tari "exotice" atrage dupa sine mai putina poluare decat fructele trasportate din Moldova in Bucuresti, de exemplu.
4.Telefoanele celulare sunt cancerigene. Cercetari repetate nu au identificat vreun pericol generat de radiatiile telefoanelor mobile. Mai mult, nu s-a depistat nici un mecanism prin care undele celularului sa atace tesuturile.
5.Pungile din plastic sunt dezastruase pentru mediu. Sunt dar...nu mai mult decat cele din hartie. Este adevarat ca durata de degradare a plasticului este foarte mare, dar, pe de alta parte, la fabricarea lor se folosete mai putina energie. La fel pentru reciclare. In plus, ocupa mai putin spatiu decat o punga din hartie, iar padurile lumii nu au de suferit.
6.Pet-urile sunt toxice. In compozitia bidoanelor din plastic se foloseste bisfenolul (BPA), substanta extrem de toxica. Dar, doar daca este ingerata si supusa proceselor metabolice. Apa simpla sau restul de lichide imbuteliate in astfel de sticle nu interactioneaza chimic cu BPA. Este unul dintre cele mai puternice mituri, de vreme ce inca persista cu toate ca au fost facute nenumarate experimente care au infirmat orice potential risc.
7.Rechinii ucigasi. Anul trecut, in toata lumea, nu a fost decat un singur atac mortal al unui rechin asupra omului.
8.Topirea ghetarilor arctici. Mass media este bombardata de cativa ani cu stiri despre topirea ghetarilor. Pana la un scenariu apocaliptic despre o incalzire globala sustinuta si o crestere catastrofala a nivelului marilor si oceanelor nu mai este decat un pas. Cercetatorii vin insa si infirma astfel de temeri. Ei sustin ca pana la sfarsitul anului calota se va reface in cea mai mare parte.
9.Extinctia universului este aproape. Conform teoriei Big Bang-ului, Universul este intr-o continua expansiune. Dilatandu-se, concentratia de materie scade. Este insa doar o teorie care, chiar daca ar fi adevarata, nu si-ar atinge finalitatea prea curand.
10. "Gaurile de viermi" nemarcate. Temere pe care o au indeosebi fanii de literatura SF. A da peste o astfel de gaura nu este oblgatoriu un ghinion. Intri intr-un alt univers sau intr-o alta dimensiune spatio-temporala in care cert nu vei mai trai sub teroarea PET-urilor toxice sau a ghetarilor topiti.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii