ZF: Cat costa sa-ti faci o casa inteligenta
Data publicarii: 01-08-2008 | ImobiliarePentru a transforma o casa normala intr-una inteligenta costurile se ridica la circa 50 de euro pe metru patrat. Ceea ce este absolut necesar este ca utilizatorul viitoarei case sa se gandeasca la instalarea acestui sistem menit sa ridice substantial IQ-ul cladirii inainte de finalizarea constructiei. Doar 50 de vile au devenit pana in prezent inteligente, cifra care spune destul de multe despre maturitatea pietei locale, despre inclinatia consumatorului roman de a-si inzestra inteligent casele, dar si despre promovarea destul de slaba a acestui tip de produse, potrivit reprezentantilor Schneider Electric, filiala locala a grupului francez cu acelasi nume.
Schneider Electric a intrat recent pe piata sistemelor inteligente pentru locuinte dupa finalizarea tranzactiei de preluare a companiei Merten (una dintre primele companii care au pus pe picioare un sistem de control al casei prin intermediul instalatiei electrice).
"Este greu de spus la cat va ajunge numarul de case inzestrate cu astfel de sisteme pe termen mediu. Noile cartiere rezidentiale ofera astfel de sanse, dar un asemenea sistem trebuie realizat inainte de finalizarea locuintei, altfel incorporarea unui astfel de sistem intr-o structura deja existenta necesita o renovare radicala", spune Monica Rosu, responsabil pe segmentul rezidential al Schneider Electric Romania.
Dupa instalare, sistemul poate fi extins, dar greul trebuie facut de la inceput. Concret, cel care se decide sa faca o astfel de investitie face o economie de aproximativ 30% a costurilor de utilizare in comparatie cu o instalatie conventionala. Fiind un produs destinat segmentului cu venituri peste medie, economia la factura nu reprezinta neaparat factorul major de atractivitate.
Faptul ca poti controla casa dintr-un singur buton, ca o poti verifica pe calculator sau prin intermediul telefonului de la distanta si ca o poti programa sa astepte asa cum ai dori, sunt cu siguranta elemente care atrag mult mai mult utilizatorul final.
Integral in Ziarul Financiar
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des