Pe ce isi cheltuiesc strainii salariile
Data publicarii: 01-08-2008 | EconomieSunt putini cei care au avut inspiratia de a-si dezvolta propriile afaceri si de a scapa astfel de stresul lunar al impartirii unui salariu limitat. Pentru majoritatea oamenilor, ceea ce primesc de la angajator e singura sursa de venit. O sursa arhi-suficienta pentru unii, la limita pentru altii. Indiferent de valoare sa, odata ridicat, salariul se scurge ca nisipul printre degete, acoperind mai mult sau mai putin nevoile de trai.
Forbes a realizat un studiu asupra modalitatilor de cheltuire a salariului in 18 tari. Cercetarea s-a bazat pe Programul International de Comparare, un studiu amanuntit asupra consumului individual efectuat de Banca Mondiala. In raport, cheltuielile sunt impartite in 11 categorii, de la alimente si imbracaminte, la sanatate si relaxare.
Prima concluzie ce se poate desprinde din acest studiu este ca in tarile sarace procentul cel mai mare din salariu este alocat alimentelor si bauturilor nealcoolice. Astfel, tari precum Etiopia si Egipt dau aproape jumatate din salariu pe mancare, in timp ce americanii si canadienii maxim 8%.
O nota aparte o fac rusii si croatii, care aloca cei mai multi banii intretinerii "viiciilor": 6% si respectiv 5% din castigurile lor se duc pe bauturi alcoolice, tigari si narcotice. La polul opus se afla locuitorii din Arabia Saudita.
Rusii, de asemenea, dau cei mai multi bani pe imbracaminte si incaltaminte - 9%, fata de doar 4% in SUA. O posibila explicatie ar fi produsele de calitate proasta importate din China. In schimb, cheltuielile pe electricitate si incalzirea casei sunt cele mai mici, gratie politicii de subventionare a energiei promovata de guvernul rus.
La cealalta extrema in ce priveste bugetul alocat pentru energie se aflta turcii, cu nu mai putin de 24% din salariu.
O alta constatare deloc surprinzatoare, bugetul cel mai mare alocat pentru ingrijire medicala se gaseste in SUA, cu 18% din venituri. Tari precum Brazilia, Rusia, India si China nu depasesc pragul de 8%. Si, cum le raman inca suficienti bani, isi permit sa aloce bugetul cel mai mare si pentru cheltuieli "discretionare". Aceasta categorie inglobeaza sumele directionate spre bunuri optionale precum calatorii cu avionul, e-comert, electronice, mobila, cazare in hotel, restaurant si obiecte de lux. In 2007 americanii au cheltuit numai in restaurante 390 miliarde dolari.
Cum isi cheltuiesc romanii salariul
Dupa cum era de asteptat, produsele alimentare si bauturile nealcoolice au reprezentat, in primul trimestru din 2008, in medie, 40,3 la suta din cheltuielile de consum total al gospodariilor din Romania, potrivit INS.
O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In primul trimestru din 2008, romanii au alocat 23,2 la suta din cheltuielile de consum pentru locuinta.
Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinta (18,7 la suta) o reprezinta consumul de utilitati necesare functionarii si incalzirii locuintei (apa, energie electrica si termica, gaze naturale si alti combustibili).
Potrivit INS, cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate au reprezentat 4,5 la suta din cheltuielile de consum iar cele pentru educatie - 0,9 la suta.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman