Record de scadere a preturilor la apartamente vechi
Data publicarii: 31-07-2008 | ImobiliareIn majoritatea oraselor mari, pretul mediu pe metrul patrat a scazut, in cazul apartamentelor vechi, cu cca 200 de euro in primele sase luni ale anului, conform estimarilor realizate de birourile RE/MAX Romania.
Astfel, pentru un apartament de 50 mp de exemplu, scaderea de 200 euro/mp se traduce printr-o valoare mai joasa cu 10.000 de euro.
De exemplu, in Bucuresti, pretul pe metrul patrat in zona 1 Mai, a scazut din luna ianuarie de la 2.500 la 2.300 de euro/mp.
Scaderi similare s-au inregistrat si in tara - la Cluj-Napoca pretul mediu a ajuns la 1.000 - 1.300 euro/mp, fata de 1.200 - 1.500 euro/mp in luna ianuarie. In Constanta, de la 1.300- 1.700 euro in 2007, in acest an preturile au ajuns la 1000-1500 euro/mp, iar la Iasi de la cca 1.400 Euro, in ianuarie anul curent, la 1.200 euro/ mp la jumatatea acestui an.
Bacaul a inregistrat scaderi la finele anului 2007- de la 1.100 Euro / mp in zonele bune in iunie anul trecut, la 950 Euro la inceputul acestui an, pe parcursul lui 2008 preturile scazand cu sub 5%, proportie inregistrata de altfel si la Brasov.
In Timisoara, in general preturile au crescut de la finele anului trecut, doar in unele zone scazand cu 5-10%, iar in ceea ce priveste imobilele vechi de lux- au continuat sa creasca, fiind scoase la vanzare si cu cca 3.000 euro/ mp.
"Scaderea preturilor apartamentelor n-ar trebui sa surprinda pe nimeni- era previzibila si, in plus, pentru majoritatea populatiei, aceasta este o veste buna, si nicidecum o veste proasta", apreciaza Adrian Sischin, Director Regional RE/MAX.
Pana la sfarsitul acestui an, reprezentantii RE/MAX estimeaza pentru apartamentele vechi din Bucuresti o scadere de pana la 15%, in timp ce in provincie, scaderea va fi ceva mai temperata, urmand sa fie cuprinsa intre 5 si 10%. Scaderea ar putea fi insa mai accentuata daca BNR va continua sa inaspreasca normele de creditare pentru populatie.
Capital
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman